Niciun stat membru al Uniunii Europene nu a dorit să primeasă vreun urs din România, chiar dacă în unele țări specia nu mai există de o sută de ani.

 

„Am trimis la toți miniștrii din toată Uniunea Europeană, și nu numai. Răspunsurile au fost negative, în sensul că, chiar și distractive, în durerea noastră, aceea de a rezolva problema acestei specii protejate, urs, că multe dintre țări mi-au răspuns că nu mai au această specie de 100 de ani. Și nu a dorit nimeni să ia niciun urs, nici măcar pentru grădinile zoologice”, a spus Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului. 

Gavrilescu mai spune și cei de la Comisia Europeană a spus că problema urșilor trebuie rezolvată de România.

„Chiar în discuțiile pe care le-am avut cu omologii mei în ultima perioadă, pe trio în vederea preluării Președinției Uniunii Europene - Finlanda, care au și ei o populație de urși, Croația, care aproape că nu are, mi-au și spus, așa, cum de altfel, mi-au spus și cei de la Comisia Europeană, cărora le-am explicat realitatea din România, așa cum este ea, și nu cum au prezentat-o anumiți așa-ziși - între ghilimele - iubitori de animale, este că inclusiv Comisia Europeană mi-a spus așa: este problema dumneavoastră de gestionare, a României, nu a noastră”, a mai spus ministrul Mediului.

România are o populație estimată de urși, conform statisticilor fondurilor cinegetice, de aproximativ 7.000, dar se presupune că numărul este mult mai mare.