Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că de vină pentru tonele de deșeuri aruncate la întâmplare în România sunt primăriile și cetățenii, care au „mentalitate de Evul Mediu”

„Este iresponsabilitatea incredibilă a autorităților publice locale și a cetățenilor, pentru că aceste gunoaie ajung pe câmpuri, pe șosele, în șanțuri, în lacuri, în râuri, din cauza nepăsării și a mentalității de Evul Mediu. Eu nu pot să înțeleg cum cetățenii sau autoritățile pot lucra sau trăi în acest fel”, a afirmat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Digi24.

Potrivit ministrului, la nivelul Gărzii de Mediu se muncește la foc continuu pentru identificarea terenurilor cu depozite ilegale de deșeuri și pentru amendarea proprietarilor, însă, dacă oamenii nu renunță la această mentalitate, degeaba se fac aceste eforturi.

„Mergem de la parcelă la parcelă, din loc în loc, identificăm terenuri, depozite ilegale de gunoi, verificăm proprietarul, dăm amenzi și se dispune ecologizare. În cazul în care în termenul prevăzut nu se face, se ajunge la plângere penală. Se lucrează la foc continuu, dar repet, nu se poate controla cât aruncă cetățenii. Dacă nu se schimbă mentalitatea, dacă nu se dezobișnuiesc unii de a arunca pur și simplu pe geam, din mașină, sticla, doza de bere sau punga, degeaba”, a adăugat Tanczos Barna.

Totodată, Tanczos Barna a subliniat faptul că Bucureștiul este cu mult în urmă față de celelalte capitale europene la capitolul serviciilor de salubrizare și ar trebui să facă ceva pentru a recupera acest decalaj.

„Este o realitate dură, dar suntem rămași în urmă. Primăriile de sector și Primăria Generală trebuie să vină să organizeze mai bine serviciul public de salubrizare, modalitatea de depozitare, de sortare și să aducă la reciclare majoritatea deșeurilor care ajung în aceste centre de sortare. Rețetele există, nu trebuie să inventăm apa caldă, trebuie mai multă implicare. Eu nu pot să concep ca un primar care nu a rezolvat problema salubrizării și a depozitării deșeurilor în comuna, orașul, municipiul, capitala respectivă, să câștige din nou alegerile”, a conchis Tanczos Barna.