Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, declară că mai mult de jumătate din românii plecaţi la muncă în străinătate au în vedere şi posibilitatea de se întoarce în ţară şi, de aceea,este importantă politica de reinserţie socială.

''Peste jumătate din concetăţenii noştri iau în considerare în mod foarte serios revenirea acasă'', a spus joi, la Suceava, Păstârnac, subliniind că reinserţia socială şi pe piaţa muncii a acestora reprezintă un capitol important al campaniei ''Informare acasă! Siguranţă în lume!'', lansată şi derulată în parteneriat cu MAI, MAE şi MMJS, scrie Agerpres.

Andreea Păstârnac a arătat că echipa mixtă formată din reprezentanţii celor trei ministere caută soluţii la probleme cu care se confruntă românii din străinătate, în special privind traficul de persoane şi munca ilegală.

''Suntem o echipă care, în fiecare zi, încearcă să găsească soluţii la problemele cu care se confruntă cetăţenii români aflaţi în străinătate, în special cele legate de muncă ilegală şi cele de trafic de forţă muncă şi de trafic de persoane'', a spus Păstârnac, adăugând că se derulează deja campanii şi acţiuni prin care se încearcă acordarea de sprijin cetăţenilor români din afara graniţelor, în special din UE.

Potrivit lui Păstârnac, în prezent există trei comunităţi mari de români: în Italia - 1,3 milioane persoane, Spania - 1,17 milioane şi în Marea Britanie, fără a se avansa o cifră, estimându-se totuşi câteva sute de mii, care sunt ''pe o piaţă de muncă fluctuantă'' şi, de obicei, aceste persoane ajung ''în situaţii de risc'', în condiţiile în care de multe ori apelează la intermediari care nu respectă întotdeauna legislaţia în vigoare.