Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat miercuri dimineață că România a intrat oficial în epidemie de gripă.

"Putem spune în acest moment că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică, existând o succesiune de cel puțin trei săptămâni epidemice, se constată că vorbim de o evoluție epidemică a gripei", a declarat Sorina Pintea.

Ea a anunțat că numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 54, iar Ministerul Sănătății a comandat alte 30.000 de doze de vaccin. Dozele de vaccin au fost comandate în urma estimărilor făcute de către Direcțiile de Sănătate Publică (DSP).

Sorina Pintea a solicitat, ca măsuri suplimentare, limitarea accesului vizitatorilor în mod real în unitățile sanitare, refacerea stocurilor de antivirale, începerea imediat[ a tratamentului cu antivirale a pacienților care se prezintă la spital și vaccinarea întregului personal medical.

De asemenea, ministrul a transmis că 1.287.250 de persoane din grupele de risc au fost vaccinate până marți și recomandă continuarea imunizării.

Sorina Pintea a spus că situația nu trebuie exagerată, fiind alte state europene în care a fost declarată deja epidemie."Ca să evităm acest gen de mnifestări, populația trebuie să fie compliantă la măsurile pe care ministerul le transmite. De aceea s-a ajuns aici, dar n-aș vrea să exagerăm, pentru că, dacă ne uităm la harta Europei, există țări unde s-a constatat deja epidemia, unde este o circulație intensă a virsului gripal (...). Nu este o problemă care să creeze isterie. Este un virus care apare sezonier, de regulă în perioda rece, s-ar putea să ne ajute și încălzirea vremii, dar să nu dăm într-un virus global. Lucrurile sunt normale, cu ghilimele de rigoare, dar măsurile tebuie aplicate", a mai explicat ministrul Sănătății.

"Inspectoratele Școlare și Direcțiile de Sănătate Publică iau decizia suspendării cursruilor, acolo unde absenteismul depășește 20%, la clasă sau în școală", a mai spus aceasta.

Ministrul Educației, Ecaterina Andonescu, a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi 24, că, "acolo unde este necesar, se pot suspenda cursurile, iar decizia o iau Inspectoratul cu DPS".