UPDATESorina Pintea vrea să-i oblige pe medicii rezidenți să rămână "un anumit număr de ani" în țară
Autoritățile române se gândesc la un act adițional la contractul de muncă prin care să-i oblige pe medicii rezidenți să rămână o perioadă de timp în țară.
"Ne gândim la un contract, la un act adițional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiți din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Sănătății direct. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în țară. În urma aplicării legii salarizării, salariile rezidenților au crescut considerabil", a declarat marți ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Ulterior, ea a precizat, într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, că nu există un plan prin care rezidenților să le fie restricționat dreptul de a munci în străinătate un număr de ani după perioada de pregătire din România.
”Nu există un asemenea plan. Există discuții și este normal să existe discuții astfel încât să putem ține medicii în țară pentru că statul investește în pregătirea lor. Nu a fost niciodată discutat concret acest aspect. Se discută mai multe aspecte, mai multe măsuri, dar cred că este normal pentru că noi pregătim medici pentru România, în primul rând. Nu s-a pus nicio clipă, concret, această problemă. Eu am rămas surprinsă de știrile pe care le-am auzit astăzi pentru că niciodată nu am afirmat așa ceva. Am spus doar că au fost discuții, am discutat cu ministrul de Finanțe, în contextul în care am cerut, în calitate de ministru al Sănătății, suplimentarea locurilor la rezidențiat, anul acesta. Și cred că ar fi trebuit să se discute mai mult despre asta, nu despre măsurile pe care, potențial, le putem lua”, a spus Pintea.
Declarația sa vine după cea a ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, privind limitarea dreptului la muncă în Uniunea Europeană.
Pintea a mai spus că în mediul rural sunt aproximativ 700 de cabinete de medici de familie
neocupate.
Luni, ministrul Sănătății a declarat, la Bistrița, că numărul cererilor depuse de medici pentru a profesa în afara țării a scăzut aproape la jumătate, potrivit unor date centralizate până în luna august, și că a crescut numărul solicitărilor de a reveni în România.
"Există niște date parțiale, pentru că noi am cerut un audit al Curții de Conturi pe această zonă, și s-au prelucrat niște date statistice până în luna august. Da, cererile depuse de medici pentru a pleca în străinătate, pentru acele certificate de conformitate, au scăzut cu aproximativ 45-50%. Există, în schimb, foarte multe solicitări pentru a se întoarce în România", a spus Sorina Pintea, conform Agerpres.
de Dan_Bruma 28 Nov 2018 10:38