Mircea Dumitru anunță că nu va fi oprit concursul pentru directori, organizat de Ministerul Educației, și a spus că inițiativa din Senat pentru amânarea examenului pare o continuare a unei politici de subordonare a școlilor unor interese de partid.

"Am fost foarte surprins, chiar șocat când am văzut această reacție adversă față de concurs. Nu știu dacă mai există în momentul de față în România un sistem de importanța educației, un sistem social care să însemne ceva pentru viața României de astăzi și în care selecția managerilor să nu se facă pe bază de concurs public și transparent. Faptul că atât de mulți politicieni, faptul că atât de mulți oameni din sistemul educației au această reacție cred că este și rezultatul a multor ani, cel puțin opt ani în care lucrurile au fost organizate doar politic în ceea ce privește conducerea școlilor, a liceelor în general", a declarat, marți, ministrul Educației, Mircea Dumitru, relatează News.ro.

Ministrul a susținut că este normal ca o dată la patru ani să fie organizat concursul pentru ocuparea posturilor de directori în învățământul preuniversitar:

"Cred că acum este un moment foarte important în care semnalul acestuia guvern, în care semnalul Ministerului Educației, prin reprezentanții săi este acela că educația trebuie să intre într-un regim de normalitate. Aceasta trebuie să fie normalitatea ca o dată la patru ani său o dată la încheierea ciclului pe care îl ai potrivit contractului de management să se organizeze un concurs".

 

El a precizat că nu se luptă cu un partid sau cu altul, dar prelungirea unei situații de provizorat ar fi aberantă.

Ministrul a explicat că reprezentanți ai partidelor politice "pretind că vor să facă concurs, deși concursuri nu s-au mai organizat de cel puțin opt ani, iar soluția pe care o oferă este să mai amâne un concurs, care se poate organiza, potrivit legii, peste încă un an sau poate chiar mai mult".

Oficialul a precizat că Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS) nu va opri desfășurarea concursului: "Ministerul Educației s-a angajat să organizeze acest concurs public. Vreau să vă anunțăm că nu ne vom opri, așa cum am anunțat, și calendarul și metodologia, cadrul legal, toate acestea definesc deja concursul care este în desfășurare".

Referitor la inițiativa din Senat de a se introduce "ad-hoc un paragraf în lege în așa fel încât acest concurs să fie amânat până în vara anului viitor", Mircea Dumitru a subliniat că ea pare, de fapt, o continuare a unei politici de condiționare a școlilor din România și de subordonare a acestor școli unor interese de partid.

"Noi respingem această metodă de a conduce școlile din România și insistăm asupra nevoii de a avea un cadru transparent și predictibil în care cei buni dintre profesori care se dovedesc a fi și manageri buni în școli să poată să conducă pe o perioadă de mandat determinată", a spus Mircea Dumitru.

Profesori împiedicați să se înscrie la concurs

Cum mai mulți profesori au anunțat că sunt împiedicați să se înscrie, ministrul a precizat că ministerul pe care îl conduce va apela la autoritățile statului în cazul în care profesorii care doresc să se înscrie la concurs sunt împiedicați, "sub diferite forme", să facă acest lucru.

"Am primit în ultima vreme mesaje de la profesorii care doresc să se înscrie la concurs, care ne aduc la cunoștință faptul că fie sunt împiedicați sub diferite forme să participe la concurs, neavând acces la anumite documente școlare care sunt importante, sunt obligatorii pentru a finaliza dosarul, fie sub forme psihologice mai subtile se încearcă determinarea lor de a nu putea să se înscrie la concurs", a afirmat ministrul, solicitând tuturor directorilor în funcție să pună la dispoziția colegilor lor toate documentele școlare de care este nevoie, planurile de dezvoltare instituțională ale unităților școlar.

"Dacă vom primi în continuare mesaje, dacă ni se va semnala faptul că cei care doresc să se înscrie la concurs sunt împiedicați, nu vom ezita să apelăm la autoritățile statului pentru a aduce din nou legea în școli", a avertizat el.

Povești din Senat: amendamente introduse pe șest, semnături false

Săptămâna trecută, presa a descoperit că, în cadrul Comisiei de Învățământ a Senatului, a fost introdus un amendament la Legea Educației, care prevede amânarea pentru anul viitor a concursului pentru directorii de școli.

Liberalii din Comisie susțin că ei nu au știut de acest amendament și au acuzat-o pe senatoarea PSD Ecaterina Andronescu că l-ar fi introdus. 

Într-o intervenție la Digi24, fostul ministru al Educației a refuzat să spună cine a introdus amendamentul care amână concursul, pe motiv că nu este important.

Întrebată în ce cadru s-a discutat despre acest amendament și dacă a fost la curent cu discuțiile despre introducerea lui, Ecaterina Andronescu a refuzat categoric să dea detalii, acuzând jurnalistul că se poartă cu ea "precum Inchiziția".

Potrivit unor surse din comisie citate de News.ro, amendamentul ar fi fost adoptat în prezența a doar trei senatori: Ecaterina Andronescu, Marin Burlea și Cătălin Croitoru, toți de la PSD.

Mai mult, liberalii au acuzat că a fost falsificată semnătura senatorului PNL Dumitru Oprea, secretarul Comisiei de Învățământ, care nu a fost prezent la ședința în care s-a adoptat amendamentul controversat, și au cerut înlocuirea din Comisie a fostului ministru al Educației.

Luni, în plenul Senatului, Andronescu a respins acuzațiile, afirmând că a semnat raportul la inițiativa legislativă și, atunci când a semnat, nu exista semnătura secretarului de comisie, care nu a fost prezent.

Ecaterina Andronescu a anunțat că cere Comisiei de învățământ să continue această inițiativă și să dea dreptul școlilor să își desemneze directorii pe baza unui plan managerial:  ”Să nu mai spună nimeni că punem noi directorii șI să îi poată destitui când nu și-au respectat proiectul de managament”.