Miting de solidaritate cu femeile abuzate și un semnal de alarmă împotriva femicidului

"Niciuna înfrântă. Niciuna uitată. Niciuna mai puțin", este sloganul sub care un miting de susținere pentru femeile abuzate va avea loc marți, de la ora 18:00, în fața Guvernului.
Mitingul are loc după ce sâmbătă un bărbat a împușcat mortal o femeie însărcinată aflată de mână cu fiica ei de trei ani. Bărbatul era agresorul ei din copilărie, o abuza încă de când avea 14 ani. După ani de abuz sexual, fizic și psihic, mai multe ordine de protecție și plângeri la poliție pentru amenințare, agresorul a omorât-o în plină stradă, în fața mai multor copii.
Este al 25-lea caz de femicid din ultimele cinci luni. În fiecare an în România zeci de femei sunt omorâte doar pentru că sunt femei. Violența împotriva femeilor e insuficient sancționată, tolerată de cei care ar trebui să ne protejeze și transformată apoi în context de blamare a victimei.
Centrul FILIA, Asociația ANAIS, Asociația MEA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Sexul vs Barza, F-Sides Cineclub, Mozaiq, Asociația Moașelor din România, E-Romnja, Asociația Accept, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul de Resurse Juridice și Feminism România spun că s-au săturat ca femeile să trăiască în cultura ‘’toleranței‘‘ asupra violenței atunci când este îndreptată împotriva lor, care vin din medii sărace, rome sau au experiențe care nu le fac "demne’" în ochii opiniei publice de a fi protejate.
"Le credem pe femeile care vorbesc despre situațiile din violență prin care trec. Avem nevoie de solidaritate, nu de vină. Blamarea victimei este parte din cultura violenței. O hrănește. O normalizează. O face invizibilă. O face și mai greu de prevenit.
Pentru a elimina violența de gen, este esențial să conștientizăm că aceasta nu este un fenomen izolat, ci rezultatul unei culturi patriarhale adânc înrădăcinate, care îi învață pe bărbați că au dreptul să dețină controlul asupra femeilor, să creadă că dominarea într-o relație este firească, că autonomia și consimțământul femeilor pot fi ignorate, iar un refuz nu este acceptabil. Pentru siguranța femeilor, și bărbații trebuie educați și sensibilizați!
Niciuna nu e liberă până nu suntem toate în siguranță. Cerem autorităților statului să le protejeze pe toate femeile și fetele în fața violenței. Femicidul nu este recunoscut de statul român ca infracțiune separată, care să sancționeze crima motivată de ură, împotriva femeilor.
Cerem incriminarea femicidului ca infracțiune distinctă și recunoașterea caracterului de ură bazată pe gen.
Cerem ca legile să fie aplicate, indiferent de forma pe care o ia violența.
Cerem ca evaluarea riscului să devină obligatorie în toate cazurile de violență domestică, atât la nivelul parchetelor, cât și al instanțelor.
Cerem finanțarea reală și adecvată a serviciilor pentru victime și agresori.
Cerem formarea continuă și obligatorie a polițiștilor, procurorilor, judecătorilor, profesioniștilor din sănătate și a asistenților sociali în domeniul violenței de gen.
Cerem date centralizate și transparente despre femicide și toate formele de violență de gen.
Cerem asigurarea investigării și soluționării cauzelor privind violența de gen într-un termen rezonabil.
Cerem ca supraviețuitoarele violenței de gen să poată să înregistreze plângere penală împotriva agresorilor fără limită de timp.
Cerem mecanisme reale de prevenție, prin educație și sensibilizare: noțiunile privind consimțământul, relațiile sănătoase și egalitatea de gen trebuie predate în școli.
Cerem consultarea și includerea sistematică a organizațiilor feministe și a experților independenți în toate politicile legate de violența de gen.
Fiecare femeie ucisă este dovada unui sistem care a eșuat. Iar acest eșec este criminal", transmit organizatorii.
Recomandări pentru participanți:
recomandăm să vă îmbrăcați în negru sau în culori închise;
puteți aduce flori sau lumânări în memoria Teodorei;
începând cu ora 18:30 vom citi manifestul și vom asculta împreună intervențiile organizatoarelor și pe cele din public;
protestul durează cel puțin până la ora 20:30, vă așteptăm să vă alăturați oricând puteți.
puteți aduce propriile mesaje, cât timp acestea nu instigă la ură sau violență împotriva niciunui grup.
Comentarii