Atentatele teroriste și lăcomia producătorilor de arme au reprezentat subiectul central al predicii ținute de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț. El a avertizat că poate exista o legătură între pierderea spiritualității și creșterea atentatelor.

”Atentatele teroriste și războaiele sunt prezente, din nefericire, în zilele noastre. Chiar dacă, noi, românii, avem, din harul lui Dumnezeu, pace, în bătrâna noastră Europă sunt atentate teroriste și în lume războaie. Cu predilecție în Orientul Mijlociu și în Asia, creștinii sunt ținta agresiunilor, expulzărilor și masacrelor, bisericile și mănăstirile sunt distruse, dispărând odată cu ele o cultură bimilenară. (...) Atentatele teroriste, războaiele pun în pericol identitatea spirituală a oamenilor”, a spus mitropolitul Andreicuț, în cadrul Slujbei de Liturghie dedicată celebrării zilei Adormirii Maicii Domnului, relatează Agerpres.

Din nefericire, aceste necazuri sunt prezente în lume de când omul a căzut în păcat, la obârșie stă păcatul. (...) Dacă este vorba de atentate teroriste și de războaie, ele se duc cu arme. Cine le oferă arme și pentru ce? Pentru a câștiga bani, chiar cu prețul catastrofelor ce se declanșează, producătorii și traficanții de arme fac lucrurile acestea', a mai spus mitropolitul Clujului. 

Mitropolitul s-a referit în continuare la pericolul pierderii credinței.

”Neamurile pier nu atunci când își pierd ființa statală, ci atunci când își pierd identitatea culturală, sufletul lor. (...) Cortegiul de suferințe ce ne agresează au obârșia în păcat, iar salvarea presupune apropierea de Dumnezeu și o viață spirituală normală”, a spus mitropolitul Clujului, subliniind pericolul pierderii identității culturale odată cu pierderea credinței.

Aceasta a acuzat slaba reacție a comunității internaționale când sunt uciși mii de creștini, sunt dărâmate biserici și mănăstiri, iar oamenii sunt obligați să plece în pribegie, părăsindu-și locuințele.

El a avertizat că poate exista o legătură între pierderea spiritualității și creșterea numărului atacurilor teroriste: ”În virtutea unei corectitudini politice, Europa nu mai face referire la rădăcini. Până nu este prea târziu, să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei. Fără a fi panicarzi, este bine să ne punem întrebarea dacă nu datorită acestei stări de lucruri îngăduie Dumnezeu să fie atâtea atentate teroriste, atâtea războaie, atâtea distrugeri de valori spirituale și de bunuri materiale”.