Exercițiul Modex România 2018 este cel mai important exercițiu medical desfășurat vreodată în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE și are loc în România, la București, între 14 și 18 octombrie 2018, informează Comisia Europeană.

Simularea va mobiliza peste 1 000 de persoane și va implica echipe medicale din Austria, Germania, Italia, România, Slovacia, Suedia, Norvegia și Israel, precum și experți din alte state participante la mecanism.

"Acest exercițiu oferă o ocazie unică de a evalua funcționarea mecanismului nostru de protecție civilă și răspunsul european comun în caz de dezastre. Acest mecanism și-a dovedit valoarea în repetate rânduri, cum ar fi cu ocazia incendiilor forestiere devastatoare din Europa de Sud și de Nord din această vară. Există însă întotdeauna loc pentru îmbunătățirea capacităților și a coordonării noastre pentru salvarea de vieți omenești în Europa și în întreaga lume. Acesta este motivul pentru care Modex este atât de util și de important pentru noi”, a declarat Christos Stylianides, comisarul pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, aflat duminică în România cu prilejul exercițiului.

Modex România 2018 simulează un cutremur cu o magnitudine de 7,5 grade care afectează Bucureștiul, provocând deteriorarea pe scară largă a infrastructurilor și un număr mare de răniți.

În cadrul exercițiului, capacitățile naționale sunt depășite și România activează mecanismul de protecție civilă al UE, prin care se acordă asistență din partea țărilor participante. Este necesar să fie instituite servicii de căutare și salvare și echipe medicale în zonele urbane, precum și avioane pentru evacuarea persoanelor rănite către locuri sigure din România și din alte state membre ale UE.

Scopul acestei simulări este de a evalua, în condiții concrete de teren, dacă echipele medicale și experții sunt în măsură să asigure coordonarea operațională între echipele din diferite țări.