Moldova și Țara Românească, mai separate ca oricând la 161 de ani de la Mica Unire - Frames

Cele două foste principate, Moldova și Țara Românească, sunt mai separate decât oricând din punct de vedere economic la 161 de ani de la momentul la care au ales să se unească, potrivit unei analize realizată de compania de consultanță Frames.
În prezent nu există un drum fezabil care să lege cele două provincii, iar căile feroviare se destramă pe zi ce trece, relevă analiza citată.
"Acum 161 de ani, românii din Moldova și Țara Românească alegeau să se unească, cu gândul la un stat unitar, cu drepturi și avantaje egale pentru toți locuitorii. Anii au trecut și, dincolo de politică, de unirea administrativă și de legăturile sociale, din punct de vedere economic, al investițiilor regionale și al infrastructurii, unirea a întârziat să apară. Nici acum, după 161 de ani, nu avem nici măcar un drum fezabil care să lege cele două provincii, iar căile feroviare se destramă pe zi ce trece. Din punct de vedere economic, cele două foste principate sunt, în prezent, mai separate ca oricând", consideră analiștii Frames, potrivit Agerpres.
Țara Românească, în principal Bucureștiul și Ilfov-ul, se află la cel mai ridicat nivel de prosperitate din istorie, în timp ce Moldova a ajuns polul sărăciei din Uniunea Europeană.
Potrivit datelor de la Comisia Națională de Prognoză, București-Ilfov a realizat, anul trecut, un PIB de 276,3 miliarde de lei, adică aproape un sfert din PIB-ul național, cifrat la 1.040 de miliarde de lei.
La polul opus, cele cinci județe din Regiunea de Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Suceava și Neamț), luate în calcul în analiza Frames, au realizat, împreună, nici jumătate din această sumă - 107,1 miliarde lei.
Nici în acest an nu se întrevede o îmbunătățire a situației în condițiile în care CNP estimează că Regiunea București-Ilfov va realiza un PIB de 297,7 miliarde de lei, în timp ce Regiunea Nord-Est abia va ajunge la 116,7 miliarde de lei.
"Estimările indică o adâncire a discrepanțelor economice la nivel regional, în anii următori, iar datele din Buzău, Vrancea, Galați, Brăila, Ialomița, Dâmbovița, Argeș și celelalte județe din Țara Românească confirmă această tendință. Perspectivele PIB-ului la nivel regional indică un avans de 83,8 miliarde de lei pentru zona Capitalei, până în 2023, și de numai 39,3 miliarde de lei pentru cele cinci județe din Moldova, arondate Regiunii Nord-Est'', arată analiza Frames, citată de Agerpres.
Articole pe aceeași temă
de Pristanda 24 Ian 2020 17:51
de Calin 25 Ian 2020 03:22
La Bucuresti nu se produce 25% din PIB, la Bucuresti se colecteaza 25% din PIB
(fireste, o parte se produce, dar restul se colecteaza, iar asta nu se intampla pentru a avea o capitala superba cu institutii functionale care sa deserveasca intreaga tara, acesti bani ajung intr-un sistem profund corupt si mafiot, iar redistribuirea lor pentru a construi o tara moderna trece prin buzunarele unor clanuri din care fac parte politicieni, functionari in agentii guvernamentale, oameni de afaceri corupti, membri ai retelelor de crima organizata etc. Asadar, administratiile corupte de la Bucuresti au administrat dupa bunul lor plac banii pe care romanii i-au produs, iar asta s-a cam intamplat in toata istoria moderna a Romaniei. Bineinteles ca au ramificatii si complici si in teritoriu, au peste tot clientii lor fideli care profita de pe urma acestui sistem mafiot, altfel nici n-ar putea controla intreaga tara, dar, nu intamplator centrul de coruptie se afla pe malurile Dambovitei, nu pe ale Somesului, nici pe ale Begai, nici pe ale Balhuilui. De ce afirm ca nu intamplator? Cititi istoria!)
Atunci cand administrarea unei tari e deficitara si administratia corupta, supercentralizarea tarii poate constitui un motiv serios pentru tendintele centrifuge, iar solutia ar putea fi chiar descentralizarea. Avem acelasi stat hipercentralizat ca in timpul regimului comunist, ceva trebuie facut. Autogospodarirea si autoadministrarea ii va face pe cei care gestioneaza banul public mai responsabili. Impartirea arbitrara a fondurilor de catre un stat care nu cunoaste realitatea din teritoriu e nu doar ineficienta, e chiar paguboasa, mai mult chiar, aceasta e o sursa de coruptie!