„Monica, Radioul și Securitatea”, expoziție despre un simbol al rezistenței împotriva comunismului

O expoziție dedicată scriitoarei și jurnalistei Monica Lovinescu, una dintre cele mai influente voci ale exilului românesc, simbol al rezistenței împotriva comunismului, a fost vernisată vineri la Sala Unirii - spațiile expoziționale „Alba Iulia”.
Realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, expoziția „Monica, Radioul și Securitatea” punctează rolul marcant pe care Monica Lovinescu l-a avut în lupta cu regimul comunist, dar și în cultura română, informează Agenția Națională de Presă Agerpres, care este și partener media al expoziției.
„Este bucuria și onoarea noastră să avem expoziția 'Monica, Radioul și Securitatea' la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Este al șaselea oraș care o găzduiește. Expoziția a fost parte din seria de manifestări care a marcat 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu. A fost vernisată la Fălticeni, la sfârșitul anului 2023. De atunci, expoziția a trecut pe la Iași, Suceava, Câmpulung, Cluj-Napoca și, acum, la Alba Iulia”, se arată în mesajul organizatorilor prezentat de către istoricul Dragoș Ursu.
Dincolo de celebrarea celei care a fost „vocea speranței din întunericul totalitar comunist, expoziția își propune să reamintească publicului larg costurile personale și colective plătite de cei care au crezut în democrație și în drepturile omului și au înfruntat riscuri inimaginabile ca să-și susțină crezul lor”, au punctat organizatorii.
Expoziția aduce în atenția publicului momentele-cheie din viața și activitatea Monicăi Lovinescu, punând în relație notele de jurnal cu evenimentele care i-au marcat traseul profesional și viața privată. Accentul cade pe anii de exil, iar perspectiva Securității, prezentă prin selecția de documente din perioada 1948-1990, este echilibrată de fotografii publice și personale, însoțite și de alte artefacte identificate în arhive.
„Vocea narativă a Monicăi Lovinescu, desprinsă din jurnalele publicate în România după 1990, este firul roșu al expoziției și ghidează privitorul prin teme precum momentele principale din viața protagonistei, relația cu familia și relația părinților cu Securitatea, primii ani de exil și începutul activismului politic, activitatea editorială din exil, atentatul asupra sa, campania de compromitere din presa românească, sprijinită de Securitate, iar, în final, momentul decorării din anul 1999”, precizează organizatorii.
Materialul multimedia conține o selecție de secvențe din emisiunile televizate și de radio la care a participat sau a căror protagonistă a fost. Împreună, conținutul grafic și cel digital redau nu doar fragmente din viața unui simbol al luptei pentru drepturile omului, ci și atmosfera unui context istoric complicat și violent.
Expoziția „Monica, Radioul și Securitatea” este organizată la Alba Iulia de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, fiind realizată cu sprijinul Administrației Prezidențiale, al Fundației Române pentru Democrație, Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” Fălticeni, Galeriei Oamenilor de Seamă Fălticeni, Muzeului Național al Literaturii Române și al Muzeului Cărții și Exilului Românesc.
Expoziția poate fi vizitată la Alba Iulia până în 6 aprilie.
Comentarii