Polițiștii Secției 2 Ploiești au deschis un dosar penal pentru profanare de cadavre sau morminte, după ce mai multe monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost distruse.

Potrivit datelor comunicate duminică agenției Agerpres de către Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) Prahova, polițiștii Secției 2 au fost sesizați joi cu privire la faptul că 16 monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost împinse de pe soclul lor, fiind căzute pe sol.

"Cu ocazia cercetării la fața locului s-a constatat că cele sesizate se confirmă, trei dintre aceste monumente fiind găsite sparte. Cercetările sunt continuate în vederea identificării autorilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de profanare de cadavre sau morminte", precizează sursa citată.

Deputatul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, a catalogat incidentul de la Ploiești drept "unul dintre cele mai abjecte acte posibile".

"Aproape 20 de pietre funerare au fost dărâmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploiești. Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi? Ura și prostia, în cele mai mizerabile și absurde forme sunt singurele explicații pe care le întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărâmată este o mărturie. Din nou. PS: Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiționalii copii minori?", a scris Vexler pe Facebook. 

”Primăria Ploiești condamnă cu fermitate astfel de acte și îi asigură pe toți membrii comunității evreiești din Ploiești, cu care administrația are o lungă tradiție a relațiilor de excelență, de întregul sprijin moral și, totodată, de susținere pentru remedierea situației. De asemenea, ne exprimăm speranța că organele abilitate vor clarifica circumstanțele în care acest incident regretabil a fost posibil”, a transmis instituția într-un comunicat.

Echipele societății Servicii de Gospodărire Urbană, deținută de Consiliul Local Ploiești, vor evalua luni dimineața zona vandalizată, astfel încât ”să putem demara, în cel mai scurt timp, lucrările pentru remedierea pagubelor”.