Patriarhia Română se implică în discuțiile privind educația sexuală în școli, vorbind de apostolii sexualizării copiilor, criticând recomandările OMS și negând statisticile oficiale privind numărul mamelor minore din România.

"Patriarhia Română, dar și celelalte Biserici din România, pledează ferm pentru disocierea programelor școlare de orice tip de ideologie, precum «ideologia de gen» sau de «recomandările» ideologizant-alienante cuprinse în Documentul Biroului Regional OMS pentru Europa și BZgA, intitulat «Standarde pentru educația sexuală in Europa - un cadru pentru factorii de decizie politică, specialiști și autorități din domeniul educației și sănătății»”, afirmă, într-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu.

Acesta e convins că informațiile transmise elevilor în școală sunt ”ideologizate” și în totală contradicție cu ”scopul real și ultim al educației: formarea omului în spiritul celor mai înalte valori morale și al eticii virtuții ca expresie a echilibrului și normalității”.

”Dincolo de sofismul, adică de minciuna ambalată «credibil», prin care se transmite obsesiv-compulsiv ideea că «avem cel mai mare număr de mame minore din Europa, cel mai mare număr de tineri infectați cu HIV din Europa, cea mai tânără bunică din lume» din cauza absenței din programa școlară a unei materii obligatorii numite «educație sexuală», dincolo de această asiduă încercare de manipulare se află, în realitate, adevăratele cauze ale acestor triste, prin nefirescul lor, statistici: disoluția familiei și abandonul școlar. Niciunul dintre vehemenții apostoli ai sexualizării vieții copiilor de la vârste cât mai fragede, inclusiv prin propagarea în școli a aberantei, toxicei «ideologii de gen» (a se vedea detestabilul moralmente Document al Biroului Regional OMS pentru Europa și BZgA, intitulat «Standarde pentru educația sexuală în Europa»), nu pare interesat de remedierea acestor cauze reale ale începutului precoce al unei vieți sexuale dezordonate cu consecințe dramatice pentru copii și adolescenți, ci doar de introducerea cu orice preț în școli, chiar fără acordul părinților (locuiți de «himere medievale»), a unei materii dovedit ideologiza(n)te, deci deformatoare de firesc și de realitate”, susține Bănescu.

Acesta dă exemple eronate dintr-un document al Centrului Colaborativ pentru sănătate sexuală și reproductivă al Organizației Mondiale a Sănătății OMS și al Centrului Federal German de Educație pentru Sănătate (BzgA) privind masturbarea timpurie, bucuria și plăcerea atingerii propriului corp. Textele preluate sunt răstălmăcite pentru a-și argumenta opoziția față de introducerea educației sexuale în școli.

BOR se crede societate civilă

Purtătorul de cuvânt spune că BOR a susținut permanent caracterul opțional în școli al orelor de «educație pentru viață», poziție împărtășită și de celelalte culte religioase, ”adică de autentica societate civilă, a cărei existență nu se restrânge la câteva ong-uri zgomotoase confiscate ideologic”.

Potrivit BOR, ”încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață”.

În comunicat sunt menționate mai multe studii realizate în diferite țări - fără a fi prezentate aceste studii - care ar fi demonstrat că o astfel de abordare a educației copiilor a avut ”ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social”.

BOR consideră că ”pregătirea pentru viața intimă și de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect și obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual și emoțional al copilului”.