Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat vineri că personalul medical și populația "au tendința de a menține parțial restricțiile" impuse prin starea de alertă.

"Suntem la trei săptămâni de când a început o nouă creștere a cazurilor, a transmiterii comunitare. Astăzi s-a făcut o nouă evaluare în care s-a constatat că partea medicală și populația au tendința de a menține parțial restricțiile. (...)", a declarat Nelu Tătaru după o întâlnire de lucru cu premierul Orban și cu alți miniștri și șefi de instituții cu atribuții de control în contextul crizei COVID-19.

Nelu Tătaru a mai anunțat că se lucrează la un proiect de lege prin care carantina să fie legală, după ce judecătorii CCR au declarat neconstituțională carantina instituită prin ordin de ministru.

"Izolarea trebuie să continue și nu este doar strict medicală, ci tot ce înseamnă criteriu epidemiologic. De la o rată de transmitere de 0,6, acum suntem la 1,4", a mai adăugat Tătaru.

De asemenea, Tătaru a spus că, cine nu respectă măsura izolării, prevederea din Codul penal privind zădărnicirea combaterii bolilor se va aplica în continuare.

Potrivit ministrului, se evaluează constant evoluția cazurilor de coronavirus, iar astăzi s-a constituit un grup de lucru privind redeschiderea restaurantelor în interior, ținându-se cont de evoluția COVID-19.

Tot ministrul a precizat că starea de alertă se va prelungi după 15 iulie dacă evoluția epidemiologică este una negativă.