Primele nereguli cu privire la desfășurarea referendumului pentru redefinirea familiei au început să apară în dimineața zilei de sâmbătă și au continuat să apară până după orele prânzului.

UPDATE 

Expert Forum semnalează nereguli grave în județul Giurgiu:

”Nereguli grave în Giurgiu, unde un observator ne-a comunicat cum că la secția de votare 134 din Ghimpați a fost constant amenințat și intimidat de președintele biroului electoral al secției de votare. Observatorul relatează că primarul localității a venit de patru ori în secție, a discutat de fiecare dată cu membrii biroului în afara secției. Când observatorul a întrebat dacă ștampilele au fost sigilate, soțul președintei biroului secției de votare a amenințat-o, spunând: „Dacă erau alegeri prezidențiale, vă mâncam cu fulgi cu tot, vă aruncam școala în aer!”  

Comportamentul agresiv a continuat, delegații a două partide interzicându-i să pună întrebări și forțând-o să stea doar pe un scaun din colțul secției, de unde nu avea vizibilitate asupra procesului electoral. Din acest motiv, i-a fost limitat în mod abuziv dreptul de a se asigura că procesul de vot se desfășoară conform legii.

Tot în județul Giurgiu, observatorii au surprins o serie de nereguli în mai multe localități precum Stoenești și Petru Rareș. Există suspiciuni rezonabile cum că un membru al biroului electoral al secției de votare transportă alegători la votare în Stoenești. Iar pe listele suplimentare votează persoane, în ambele localități, care provin, de fapt, din același cartier bucureștean. Astfel, există suspiciuni privind un potențial vot multiplu. În acest sens, am sesizat instituțiile abilitate. Detalii, pe Expertforum.ro.


În nouă localități prezența la vot a fost de 100% și chiar mai mult, unii votând pe listele suplimentare, potrivit Digi24.ro.

Cele nouă localități sunt: Bisoca - Buzău - 487 de votanți - prezență 100%, Cadea - Bihor - 933 de votanți - prezență 100,1%, Saciova - Covasna - 105 votanți - prezență 100%, Lazu - Dolj - 273 votanți - prezență 100,36%, Valea Mantei - Prahova - 95 votanți - prezență 104,39 %, Luminișu - Sălaj - 76 votanți - 101.33%, Cralovăț - Timiș - 93 votanți - 103,33%, Benești - Vâlcea - 369 votanți - 100,54%, Patești - Vâlcea - 103 votanți - 100 %.

+++

O angajată a Primăriei Bistreț din județul Dolj este audiată de către polițiști, la această oră, după ce membrii comisiei de vot au sesizat intenția acesteia de a vota pentru mai multe persoane din localitate. 

Surse din cadrul anchetei susțin că la această oră se fac audieri, existând indicii că femeia avea la ea 17 cărți de identitate aparținând unor persoane din comuna Bistreț, scrie Craiovaforum.ro.

+++

Principalele situații raportate asociațiilor Expert Forum și Funky Citizens în ultimele ore se referă la nereguli despre votul pe liste suplimentare și despre încercări de influențare a deciziei de vot prin materiale electorale sau prin îndemnuri verbale:

 

  • în localitatea Breaza din județul Prahova, au fost reclamate bannere care încurajează prezența la vot.
  • în Leipzig, alegătorii sunt întâmpinați în fața consulatului și îi îndrumă către secțiile de votare, în timp ce în interiorul clădirii încă pot fi găsite materiale care promovează familia tradițională.
  • în Giroc, județul Timiș, au fost sesizate materiale de propagandă.
  • la Spitalul Militar din Focșani au votat 39 de oameni, din care circa 10 nu au prezentat buletinele. Oamenii aveau la ei pliante cu „votează da” și întrebau cu cine să voteze, iar membrii comisiei de votare le indicau unde să pună ștampila.
  • Un observator de la secția 143 din Piscu, Ciolpani (județul Ilfov) a sesizat că un alt observator aparținând altei organizații a încercat să facă presiuni asupra președintei secției de votare în vederea deplasării urnei mobile la persoanele în vârstă din comună. Președinta secției de votare a refuzat în mod repetat, precizând că este contrar legii.

Detalii, aici.

+++

 

Asociațiile Expert Forum și Funky Citizens asigură un hotline de asistență pentru referendum – 0800 080 200 – atât sâmbătă, cât și duminică, între orele 6:00-22:00. Telefonul poate fi apelat atât de cei 841 de observatori independenți acreditați de organizațiile partenere FiecareVot.ro în România și în străinătate, cât și de către cetățenii care vor să se informeze sau să sesizeze nereguli.

Cei din diaspora pot suna la numărul +40212 039 020 (cu tarif normal). 

+++

Pe site-ul https://votcorect.ro al Expert Forum sunt sesizate diverse nereguli: de la cabine transparente, la materiale electorale în apropierea secțiilor de votare sau afișe ilegale.

+++

Directorul Asociației Pro Infrastructura, Ionuț Țața,  anunță că în orașul Niles, din statul american Ilinois,, secția de votare indicate de MAE nu există. Într-o intervenția la Digi 24, Țața a spus că la adresa indicată, românii care merg la vot nu găsesc o secție de votare, ci un complex comercial.

+++

Publicația Câmpina TV anunță că un elev al Școlii de Poliție a votat de două ori, tânărul spunând că a greșit votul prima dată.

+++

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a anunțat că au fost înregistrare 12 sesizări la nivel național ale unor posibile infracțiuni sau contravenții cu privire la desfășurarea referendumului, dar trei dintre acestea nu s-au confirmat.

În Ploiești, un cetățean a reclamat că nu a fost lăsat să voteze pe baza pașaportului, astfel că Poliția a deschis un dosar penal pentru împiedicarea exercitării dreptului la vot, iar tot în ploiești, membrii comisiei unei secții de votare au părăsit secția cu urna specială fiind însoțiți de un polițist local, deși pentru acest lucru trebuie să fie însoțiți de personalul Ministerului de Interne, informează News.ro.

***

"Încep să apară sesizări de la delegații USR din secțiile de vot și încă de la prima oră se conturează semnalmentele unei fraude. Delegații din Iași ne-au spus că la secția 30 au venit 8 autocare și până la această oră sunt peste 150 de voturi pe listele suplimentare", anunță USR printr-o postare pe Facebook.

De asemenea, Asociația Pro Democrația spune că în zona multor secții de votare se află încă bannere și alte materiale de campanie.

"În proximitatea multor secții de votare se regăsesc încă bannere, autocolante și alte materiale ce promovează o anumită opțiune de vot la referendum. Că urmare a sesizărilor făcute de observatorii APD, în unele localități au fost îndepărtate aceste materiale", spune Asociația.

În județul Neamț, un preot a fost amendat cu 1.500 de lei pentru că lipea afișe pro-referendum în zone neautorizate, transmite Agerpres.

„Pe raza județului Neamț a fost înregistrat, până acum, un singur incident, fiind vorba de un bărbat care a fost sancționat contravențional, conform legii 208/2015, cu amendă în cuantum de 1.500 lei pentru afișajul în locuri nepermise”, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț, potrivit sursei citate.

Potrivit BEC, până la ora 10.00 s-au prezentat la vot 0,97% din cei peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot.