Cu conturile blocate din cauza unor datorii foarte ridicate, Primăria Municipiului București vrea preluarea producătorului de energie ELCEN pentru a rezolva problemele cu apa caldă și căldura din Capitală.

Datoriile curente ale Primăriei Capitalei sunt 2,5 miliarde lei, iar conturile instituției sunt poprite din luna august, astfel că nu se pot face plăți pentru investiții, a declarat Nicușor Dan într-o conferință de presă susținută joi la Primăria Capitalei.

”2,5 miliarde lei sunt datoriile curente PMB. Înseamnă aproximativ cât ar costa metroul din Drumul Taberei sau podul de la Brăila peste Dunăre sau 10.000 de apartamente. Bani pe care trebuie să-i plătim acum. Aici ne-au dus floricerile și concertele. Din cauza datoriilor, conturile sunt poprite din august, de aceea nu putem să plătim nicio lucrare de investiții. Sunt empatic cu oamenii din Prelungirea Ghencea, de exemplu, dar nu putem să continuăm lucrările până nu rezolvăm situația financiară”, a declarat Nicușor Dan, potrivit HotNews.

Cu toate acestea, primarul Capitalei ar vrea ca instituția să cumpere ELCEN, o idee pe care a avansat-o și predecesoarea sa, Gabriela Firea, dar pe care ar fi respins-o premierul de atunci, Ludovic Orban.

„Ne-am exprimat intenția de a cumpăra ELCEN. Este un deziderat care a apărut în spațiul public de foarte mult timp, inclusiv la administrațiile anterioare. Avem instrumentele să îl realizăm, există disponibilitatea pe care am exprimat-o formal din partea Primăriei Capitalei. Este nevoie de acordul Consiliului General și de acordul Guvernului prin Ministerul de Finanțe și prin Ministerul Energiei”, a spus Nicușor Dan.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România, acoperind circa 90% din necesarul Capitalei. ELCEN deține mai multe centrale electro-termice - CET Grozăvești, CET Sud, CET Vest și CET Progresu și este furnizorul principal al Termoenergetica, urmașa RADET, companie deținută de Primăria Capitalei care distribuie agentul termic către populație.

În 2016, atât ELCEN, cât și RADET – fostul distribuitor de energie termică al primăriei – au intrat în insolvență, amintește Libertatea. RADET avea la acel moment datorii de 3,8 miliarde de lei către ELCEN, și, deși s-a transformat în Termoenergetica, furnizorul de apă caldă al bucureștenilor acumulează în continuare datorii către ELCEN, care rămâne în insolvență.