Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat vineri că a propus creșterea la 280 de lei a prețului gigacaloriei suportat de către bucureșteni. Varianta nu este agreată de către USR și PSD. Ministrul finanțelor l-a criticat pe primar.

"Propunerea pe care am făcut-o consilierilor generali a fost ca, începând de la 1 decembrie 2021, prețul pe care bucureștenii să îl plătească pentru gigacalorie să fie 280 de lei, TVA inclus. Această propunere a rezultat dintr-o discuție cu consilierii din majoritate, a fost îmbrățișată de PNL și PMP, nu și de către USR, iar PSD s-a pronunțat public împotriva măririi tarifelor. Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populație, bucureștenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie", a spus Nicușor Dan, citat de Agerpres.

El a explicat că propunerea de 280 de lei pe gigacalorie se bazează pe trei aspecte:

- creșterea de preț pe care o suportă de la 1 noiembrie și cetățenii care au centrale individuale: "Acest 280 de lei pentru bucureștenii care sunt conectați la sistemul centralizat este mai puțin decât plătesc bucureștenii care au centrale individuale".

- tariful nu s-a mai mărit din 2011, când prețul gigacaloriei suportat de către bucureșteni a fost stabilit la 164 de lei, dintr-o valoare totală de 320 de lei.

- prețul gigacaloriei suportat de populație în alte orașe din țară. Înainte de scumpiri, prețurile în alte orașe erau cuprinse între 200-280 de lei pe gigacalorie, în condițiile în care în București prețul suportat de populație era 164.

Atac la Nicușor Dan

Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu (PSD), a lansat vineri un atac dur la adresa primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, din cauza faptului că acesta a cerut Guvernului o subvenție de 968 de milioane de lei pentru gigacalorie.

"Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă ca și dvs. și nu avem nicio vină pentru faptul că cineva nu e gospodar, că n-are bani sau că cineva nu-l finanțează", a spus , la finalul ședinței de guvern, ministrul finanțelor, adăugând că Primăria București e cea mai bogată din țară și are bani pentru subvenționarea gigacaloriei.

”Noi avem cum să alocăm acești bani, dar va trebui să avem o discuție foarte corectă și aplicată cu dl primar general pentru că este vorba despre oameni ... După această minivacanță, pentru că unii probabil nu sunt la muncă, vorbesc despre primari, mai ales despre Nicușor Dan, nu știu, vom avea o discuție cu miniștrii de resort și cu domnul primar general, care trebuie să înțeleagă un lucru: banii de la bugetul de stat vin, dar banii aceia trebuie folosiți nu pentru a sta în conturi prost distribuiți".