Doi cercetători care au descoperit cum se poate lupta contra cancerului folosind sistemul imunitar au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină 2018, relatează BBC Online.

Comitetul Nobel de la Stockholm a anunțat luni că cercetătorul american James P. Allison și cel  japonez Tasuku Honjo au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină din 2018 ''pentru descoperirea terapiei împotriva cancerului prin inhibarea răspunsului imun negativ''.

Această terapie a revoluționat tratamentul contra cancerului, a precizat Academia suedeză.

Allison, profesor la Universitatea din Texas, și Honjo, profesor la Universitatea din Kyoto, vor împărți premiul în valoare de circa 870.000 de euro.

Acceptând premiul, Tasuku Honjo le-a spus reporterilor: "Vreau să-mi continuu cercetările ... astfel încât terapia imunologică să salveze mai mulți pacienți".

Potrivit BBC, terapia e folosită de NHS în Marea Britanie pentru a trata persoanele ce suferă de melanom, cel mai grav cancer cutanat. Nu funcționează în toate cazurile, dar la unii pacienți a avut rezultate incredibile, tumora dispărând complet chiar dacă se extinsese pe tot corpul. 

Ea a mai fost folosită și pentru tratarea unor cancere avansate la plămâni.