O femeie de 27 de Giurgiu, care nu ar fi călătorit în străinătate, a fost confirmată cu noua tulpină de coronavirus, descoperită la finalul anului 2020 în Marea Britanie.

UPDATE 

Ministerul Sănătății confirmă că noua tulpină de coronavirus, cu o rată mai mare de transmisibilitate, a fost confirmată în România la o femeie de 27 de ani din județul Giurgiu.

"Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balș” se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte. Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare", spune Ministerul.

+++

"Confirmarea e de o oră - o oră și ceva. E vorba de o tânără de 27 de ani din județul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3 ianuarie cu simptome minime. A fost testată și lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită. Dacă informațiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Și e mult mai contagios. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri”, a declarat, pentru B1 TV, Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Acum cinci zile, informații despre un caz de COVID-19 cu noua tulpină au circulat în spațiul public, dar acestea au fost dezmințite de autorități, mai transmite postul de televiziune.

Suspiciunea a apărut la un pacient care s-a întors recent în România, dar purtătorul de cuvânt de la Institutul ”Matei Balș” a spus că urmează să fie făcute teste specifice pentru a se determina dacă, într-adevăr, este vorba de noua variantă a SARS-Cov-2.