Un arbitru român a provocat un scandal imens în Liga Campionilor printr-o afirmație considerată rasistă. Iar reacțiile ulterioare ale oamenilor din fotablul românesc arată că nu întotdeauna aceștia înțeleg valorile și regulile sportului internațional

Sebastian Colțescu activa marți seară ca arbitru de rezervă la meciul dintre Paris Saint-Germain și Istanbul Bașakșehir când a comis un grav derapaj verbal.

Colțescu i-a cerut în min. 16 arbitrului central Ovidiu Hațegan să intervină pentru a-l calma pe antrenorul secund al echipei turce, Pierre Webo, care a fost prea vehement la o decizie a arbitrului de centru. Colțescu l-a identificat pe Webo cu termenul de „tipul negru”, iar Hațegan i-a arătat cartonașul roșu fostului atacant camerunez.

Staff-ul campioanei Turciei și jucătorii acesteia, urmați de cei ai echipei PSG au luat decizia de a părăsi terenul, acuzând afirmații rasiste din partea arbitrului de rezervă.

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba (rezervă) a coborât din tribună și l-a acuzat de rasism pe Colțescu, reproșându-i că s-a referit la culoarea pielii lui Webo, întrebându-l dacă ar fi făcut la fel și dacă era cazul unei persoane albe, relatează Agerpres.

UEFA a declanșat o anchetă și a reprogramat meciul, care se va relua joi, cu o altă echipă de arbitri, iar Colțescu și-a cerut scuze pe Twitter pentru incidentul care a dus la suspendarea partidei de marți din Liga Campionilor.

„Îmi pare rău pentru neînțelegere. Intenția mea nu a fost să fiu rasist. Într-un astfel de context, uneori oamenii nu se exprimă corect și pot fi înțeleși greșit. Îmi cer scuze în numele uefa champions league. Sper că voi fi înțeles. @UEFA #notoracism #uefa”, apare scris pe contul Sebastian Colțescu, care nu este certificat de Twitter ca fiind autentic, transmite Agerpres.

Inclusiv președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, fan al echipei turce, a reacționat vehement după incident: „Condamn ferm remarcile rasiste la adresa lui Pierre Webo, membru al staff-ului tehnic al lui Bașakșehir, și sunt convins că UEFA va lua măsurile care se impun”.

Delimitându-se ferm de orice acțiune sau declarație cu tentă rasistă sau xenofobă, Federația Română de Fotbal a precizat că așteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute și pentru ”a acționa în consecință”. 

În schimb, în fotbalul românesc, părerile sunt împărțite:

Fostul arbitru internațional Cristi Balaj crede că „negru” e folosit de Colțescu doar pentru a identifica persoana de pe banca turcilor. La fel, managerul FCSB, MM Stoica, sau realizatorul TV Mircea Badea, care spune că „să spui cuiva negru e o inabilitate, dar nu rasism”, scrie Gazeta Sporturilor.

Dar, comentează ziariștii GSP, argumentul celor de mai sus este că arbitrul a vrut sa identifice o persoană de culoare „între alti 10 albi”, dar relatarea e inexactă, pentru că pe banca turcilor mai erau încă doi fotbaliști de culoare (Demba Ba și Bolingoli).

„Coltescu a greșit! Dar de la asta până a i se da o dimensiune planetară unei erori de exprimare, e cale lungă. S-a făcut un circ incredibil cu retragerea de pe teren, cu refuzul de a mai juca fotbal! Să fim serioși, rasismul există, e de condamnat în orice situație, dar nu despre rasism e vorba în cazul nefericitului Colțescu, S-a grăbit, a greșit, dar e prea mult!”, a scris pe Facebook fostul internațional român Ciprian Marica.

El consideră că se duce în derizoriu lupta contra rasismului cu asemenea „gen de spectacol”.

„Avem noi, românii, multe probleme, dar asta cu rasismul nu!”, a mai spus Marica, care este acum principalul acționar al clubului de ligă secundă FC Farul Constanța.

Și ministrul Ionuț Stroe și-a cerut scuze „în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit”, dar a mai spus că este vorba despre un caz particular, izolat care nu reprezintă în niciun fel sportul românesc. 

„Nu cred că ajungem la un scandal diplomatic, este vorba despre exprimarea unui arbitru. (...) O întâmplare nefericită”, a declarat ministrul sporturilor, la Digi24.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării consideră incidentul de o gravitate extremă. „Exprimarea e rasistă, fără nicio posibilitate de interpretare, și arată faptul că acest arbitru este total nepregătit în ceea ce privește valorile și regulile atât ale FRF, cât și ale UEFA și FIFA. Toate cele trei entități au prevederi foarte clare împotriva rasismului, iar arbitrii au un rol cheie în sancționarea acestor gesturi”, a spus Csaba Asztalos pentru Gazeta Sporturilor. 

„În accepțiunea lui Colțescu, el nu cunoaște, efectiv, că exprimarea negru e una rasistă. El putea să identifice jucătorul după număr, putea să spună că e afro-american”, a spus Asztalos.

În limba română, cuvântul „negru” nu are aceleași conotații negative pe care le au în engleză sau franceză cuvinte care sună similar, iar arbitrul român s-a adresat colegului său, nu jucătorilor sau antrenorilor celor două echipe, dar exprimarea ar fi trebuit evitată având în vedere cotextul internațional.

„E o pată imensă asupra României și a arbitrajului din România. Este un incident de o gravitate extremă, s-a întrerupt un meci în direct! Nu-mi aduc aminte ca, din cauza unui arbitru, să se întâmple așa ceva. Pentru noi, inclusiv pentru instituția pe care o reprezint, e o pată imensă”, a mai spus șeful CNCD.