Anul acesta nu doar statele mediteraniene au fost lovite de incendii. Slovenia a avut parte, după mai multe generații, de cel mai cumplit incendiu de pădure. În sudul Franței sunt evacuați în aceste momente mii de persoane.

Din cauza diferitelor incendii din Europa a ars deja o suprafață de 660.000 ha - o valoare record din 2006, de când se înregistrează de sistemul de informații datele privind incendiile de pădure - Effis, relatează publicația austriacă Die Presse.

Potrivit acestora anul acesta incendiile nu s-au limitat în principal doar la țările din zona mediterană cum s-a întâmplat anterior, ci au avut de suferit și alte regiuni. Astfel Slovenia a avut parte de cel mai cumplit incendiu de pădure de generații.

"2022 s-a dovedit a fi până acum un an record" - a afirmat Jesus San-Miguel, coordonator de la Effis. "Seceta și temperaturile extrem de ridicate au cuprins întreaga Europă." Rezultatul este  extinderea enormă a incendiilor de pădure.

"Situația este neliniștită - iar noi ne aflăm abia în mijlocul sezonului de incendii". Anul acesta  până acum țara cel mai grav lovită a fost Spania cu o suprafață arsă de 249.000 ha. Urmează România cu 151.000 și Portugalia cu peste 75.000 ha. Între timp în sudul Franței au avut loc noi valuri de incendii, iar mii de oameni au fost din nou forțați să-și lase casele pradă flăcărilor.

Potrivit informațiilor comunicate duminică de autoritățile locale din departamentul Aveyron, un incendiu care părea că era pe punctul de a fi stins  a izbucnit din nou cu toată forța, ducând la distrugerea a încă 500 ha de pământ, iar duminică dimineața se ajunsese deja la peste 1.200 ha.

Focul izbucnise lunea trecută, au fost evacuate preventiv 3.000 de persoane, dar după ce focul ajunsese sub control, au revenit. În estul Franței poliția a anunțat la sfârșitul săptămânii că accesul în cele mai multe păduri din zona apropiată de granița cu Germania a fost interzis pentru a reduce riscul izbucnirii unor noi focare. În sud-vestul Franței o ploaie din noaptea spre duminică a permis un scurt răgaz pentru o odihnă după distrugerea a 7.400 ha.

Potrivit unui pompier din zonă, "avem o mică pauză, dar lupta încă nu s-a terminat.

"În regiunea Bordeaux se află de sâmbătă zeci de pompieri din Austria inferioară veniți să ajute. 

sursa: RADOR