Oana Stănciulescu, membră în Consiliul de Administrație al TVR, dezvăluie, într-o scrisoare deschisă către angajații postului, felul în care sunt cheltuiți banii publicii de către instituție.

Aceasta face public faptul că la Televiziunea Română au fost comandate și plătite cu sume mari, din banii publici, creme antirid sau pentru tonifiere și volumul sânilor, sare de baie antistres, apă de gură, loțiuni de plajă și pastile de somn.

Totodată, Oana Stănciulescu a aflat că în 2016 TVR a dat cu aproape un milion de lei mai mult pentru colaborările externe, în timp ce pentru hainele purtate de prezentatori afirmă că sunt alocate sume importante de bani, relatează adevarul.ro.

"Ce se poate face în TVR cu Cremă volum bust, care conferă fermitate, tonifiere și volum sânilor, 75 ml la un preț de 120 de lei? Sau cu Sarea de baie antistres? Sau cu apă de gură în cantități impresionante? Sau cu Spuma de baie GENERA? Sau cu Loțiunea după plajă tot GENERA? Sau cu Complex Detoxifiant? Protecție urinară, pastile SOMN UȘOR, Protector hepatic etc. De ce s-a dat, de exemplu, pe o cremă de față Naturalis, de 50ml, 440 de lei?

Pe lista de cumpărături a TVR se găsesc spumante de baie, creme antisolare, creme antirid pentru toate gusturile. Apoi urmează îmbrăcămintea - hainele prezentatorilor au și ele prețuri halucinante - de la pantofi de 6-700 de lei perechea, la cămăși, ciorapi, rochițe - care se puteau procura în sistem barter, ca orice televiziune comercială", scrie membrul CA în scrisoarea deschisă.

"Am aflat cu surprindere că TVR este probabil singura televiziune din România care plătește invitații prezenți la dezbaterile politice, sociale, de IT etc. De pildă, un invitat care a participat la o singură emisiune politică a primit suma de 500, alți invitați - din afara sau din interiorul TVR, au primit și zeci de milioane de lei vechi într-o lună", mai face public Oana Stănciulescu.

"Suma propusă a fi cheltuită cu colaboratorii externi în 2016 este de 7.000.000 de lei, față de 6.233.305, anul trecut. Se pare că și în 2016, accentul se va pune, din nou, pe colaboratorii externi, nu pe salariați. Se mizează pe colaboratori înainte de a se încerca eficientizarea activității salariaților din TVR. O altă practică a TVR pare să fie interimatul pe funcții de conducere, ceea ce este apanajul ministerelor și a altor instituții de stat, metodă, de altfel, criticată de jurnaliști, inclusiv de cei de la TVR", potrivit membrului CA.

"Nici cheltuielile cu diurna și cazarea nu vor scădea, ba dimpotrivă. Dacă în anul 2015, acestea au fost de 3.631.616, în 2016 vor ajunge la 5.892.100, din care cheltuielile cu diurna și cazarea în afara țării aproape se vor dubla, a adăugat Stănciulescu.

TVR se apără

Televiziunea Română se apără de acuzațiile făcute chiar de unul dintre membrii Consiliului de Administrație al SRTv, spunând că unele informații au fost prezentate trunchiat și distorsionat și aduc prejudicii de imagine televiziunii publice, iar obiectele de inventar la care se face referire au fost achiziționate înainte de anul 2010, prin contracte de sponsorizare.

"Acestea nu au fost încheiate de actualul management al TVR, care nu își poate asuma acțiunile fostelor conduceri”, reacționează televiziunea publică.

Oana Stănciulescu este membru numit de PNL în Consiliul de Administrație al TVR, din martie 2016. Tot atunci, ședința de validare a Camerei Deputaților a fost marcată de un scandal pe tema nominalizării Oanei Stănciulescu, acuzată că ar avea opinii pro-legionare, după ce 28 de persoane, profesori universitari, analiști, publiciști și jurnaliști au trimis o scrisoare de protest conducerii PNL în care spun că Oana Stănciulescu a combătut legea antilegionară și eroizează personalități "de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană și antidemocrată".