Mai multi congressmeni americani au depus miercuri plangere in fata tribunalului federal din Washington impotriva deciziei presedintelui Barack Obama de a lansa operatiunile militare din Libia fara aprobarea Congresului, relateaza AFP.

Reclamantii, zece alesi condusi de democratul Dennis Kucinich si republicanul Walter Jones, ii reproseaza presedintelui ca aangajat "unilateral" fortele americane impotriva regimului lui Muammar Gaddafi "fara declaratia de razboi a Congresului", ceea ce constituie, spun acestia, o violare a constitutiei.

Ei spun, de asemenea, ca actiunea administratiei a fost lansata violand tratatul Atlanticului de Nord ratificat de Congresul american si de utilizarea fondurilor pentru aceasta interventie s-a facut fara acordul camerei inferioare.

Congressmenii sustin ca presedintele Obama a incalcat "Legea puterilor de razboi" din 1973, conceputa tocmai pentru a limita puterile prezidentiale in declansarea unui conflict.

Legea stipuleaza ca, fara autorizatia Congresului, o retragere trebuie inceputa in 60 de zile si definitivata dupa 90 de zile. Acest termen limita va fi atins duminica.

Marti, presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner, l-a avertizat pe Obama in legatura cu o eventuala continuare a operatiunilor militare american din Libia fara autorizatia Congresului.

Casa Alba a precizat ca va raspunde acestei cereri, dar administratia americana sustine ca interventia americana, "limitata" si sub umbrela NATO, nu are nevoie de autorizatia Congresului.

e R.M.