Comisia Europeană a anunțat miercuri că Olanda devine al 21-lea stat membru care participă la Parchetul European.

Parchetul European va deveni operațional la sfârșitul anului 2020 și va acționa în toate statele membre care doresc să participe.

La 8 iunie 2017, 20 de state membre, inclusiv România, au ajuns la un acord general cu privire la instituirea, în cadrul cooperării consolidate, a Parchetului European. Începând cu 1 august 2018, Olanda devine cel de al 21-lea stat membru care participă la Parchetul European.

De asemenea, la 14 iunie 2018, și Malta și-a notificat intenția de a participa la cooperarea consolidată.

Celelalte state pot deveni membre oricând după adoptarea regulamentului.

Parchetul European va fi o instituție independentă și descentralizată a Uniunii Europene, care va avea competența de a cerceta, urmări penal și trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.

Parchetul European va funcționa ca un birou unic pentru toate statele membre participante și va combina eforturile naționale și europene de asigurare a respectării legii într-o abordare unificată, eficientă și continuă.