Sâmbătă, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini Omicron în România.

Varianta Omicron a fost confirmată la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie, a anunțat sâmbătă Grupul de Comunicare Strategică, citând o informare a Ministerului Sănătății.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.

Se așteaptă rezultatul secventierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare. Persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis sâmbătă seara, într-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Guvernului, că aflat despre confirmarea prezenței tulpinii Omicron în România, iar duminică va avea o întâlnire cu responsabilii gestionării acestei pandemii: ministrul sănătății, șeful DSU, directorul CNSCBT.

"Voi dispune măsuri în urma consultării cu specialiștii din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență. Nicio clipă nu trebuie pierdută, niciun efort irosit pentru a proteja țara noastră de o evoluție nedorită. Suntem 24 din 24 la datorie pentru #România”, a mai transmis Ciucă.