Organizația Mondială a Sănătății a declarat sâmbătă (23 iulie) că epidemia de variolă a maimuței, care a afectat aproape 17.000 de persoane din 74 de țări, este o urgență sanitară globală - cel mai ridicat nivel de alertă.

  • EURACTIV.com (sursă AFP): WHO triggers highest alert on monkeypox

    "Am decis că epidemia globală de variolă a maimuței reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a precizat că un comitet de experți care s-a reunit joi nu a reușit să ajungă la un consens, astfel că i-a revenit sarcina de a decide dacă să declanșeze cea mai mare alertă posibilă.

  • "Potrivit evaluării OMS, riscul de variolă a maimuței este moderat la nivel global și în toate regiunile, cu excepția regiunii europene, unde evaluăm riscul ca fiind ridicat", a adăugat el. Variola maimuței a afectat peste 16.800 de persoane din 74 de țări, potrivit unei numărători a Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), publicată la 22 iulie.

    Washingtonul consideră declarația OMS "un apel la acțiune pentru comunitatea mondială pentru a opri răspândirea acestui virus". "Un răspuns internațional coordonat este esențial pentru a opri răspândirea variolei maimuței, pentru a proteja comunitățile cu cel mai mare risc de a contracta boala și pentru a combate epidemia actuală", a declarat Raj Panjabi, director principal al diviziei de securitate sanitară globală și bioapărare a Casei Albe.

    De la începutul lunii mai a fost raportată o creștere a numărului de infecții cu variola maimuței în afara țărilor din Africa de Vest și Centrală, unde boala este de mult timp endemică. În general, 98% dintre persoanele infectate erau bărbați homosexuali sau bisexuali și se știe că aproximativ o treime dintre acestea au vizitat locuri de sex la fața locului, cum ar fi partide de sex sau saune, în luna precedentă. Tedros și-a exprimat anterior îngrijorarea că stigmatizarea și țapul ispășitor ar putea face ca epidemia să fie mai greu de urmărit.

    Sâmbătă, el a declarat că epidemia a fost "concentrată în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, în special a celor care au mai mulți parteneri sexuali", ceea ce înseamnă că "poate fi oprită cu ajutorul strategiilor potrivite în grupurile potrivite".

    El a îndemnat toate țările să "colaboreze îndeaproape cu comunitățile de bărbați care fac sex cu bărbați, să conceapă și să furnizeze informații și servicii eficiente și să adopte măsuri care să protejeze" comunitățile afectate.

    Vaccin potențial

    La 23 iunie, OMS a convocat un comitet de urgență format din experți pentru a decide dacă variola maimuței constituie o așa-numită urgență de sănătate publică de interes internațional - cel mai înalt nivel de alertă al agenției de sănătate a ONU. Însă majoritatea l-a sfătuit pe Tedros că, în acel moment, situația nu a atins pragul. Cea de-a doua reuniune a fost convocată joi, în condițiile în care numărul de cazuri a continuat să crească, iar Tedros s-a declarat îngrijorat.

    "Am nevoie de sfatul dumneavoastră pentru a evalua implicațiile imediate și pe termen mediu asupra sănătății publice", a spus Tedros la reuniunea care a durat mai mult de șase ore.

    O infecție virală asemănătoare cu variola și detectată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuței este mai puțin periculoasă și contagioasă decât varianta umană, eradicată în 1980.

    95% dintre cazuri au fost transmise prin activitate sexuală, potrivit unui studiu realizat pe 528 de persoane din 16 țări și publicat în New England Journal of Medicine - cea mai cuprinzătoare cercetare de până acum.

    Autoritatea de supraveghere a medicamentelor din Uniunea Europeană a recomandat vineri spre aprobare utilizarea Imvanex, un vaccin antivariolic, pentru tratarea variolei maimuței. Imvanex, dezvoltat de producătorul danez de medicamente Bavarian Nordic, a fost aprobat în UE din 2013 pentru prevenirea variolei.

    Acesta a fost considerat, de asemenea, un potențial vaccin pentru boală, din cauza similitudinii dintre virusul variolei maimuței și cel al variolei. Primele simptome ale variolei maimuței sunt febră, dureri de cap, dureri musculare și dureri de spate pe parcursul a cinci zile. Ulterior, apar erupții pe față, palmele mâinilor și tălpile picioarelor, urmate de leziuni, pete și, în final, cruste. 

    Traducere, adaptare a articolului WHO triggers highest alert on monkeypox de Dana Ciubotă (practică FJSC)