Deplasările internaționale ar trebui să se refere în primul rând la urgențele umanitare, personalul esențial și repatrieri, a recomandat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

OMS mai sublinează că persoanele cu risc și vulnerabile ar trebui să evite călătoriile, relatează vineri France Presse, citată de Agerpres.

"Ridicarea restricțiilor de călătorie ar trebui să se bazeze pe o evaluare aprofundată a riscurilor, ținând cont de situația epidemiologică și contextul local", afirmă OMS în recomandările sale actualizate.

"OMS recomandă ca prioritatea să fie acordată călătoriilor esențiale de urgență", a declarat organizația în recomandările sale.

"Călătorii bolnavi și persoanele cu risc, dintre care persoanele în vârstă și cele cu boli cronice, ar trebui să amâne sau să evite deplasările către și din zonele de transmitere" a virusului, adaugă organizația.

"Nu există niciun risc zero în ceea ce privește importul potențial de cazuri (de COVID-19) într-un context de călătorie internațională", subliniază OMS.

"Când țara de plecare și țara de sosire au aceeași rată de transmitere a virusului, nu există niciun risc substanțial", dar "când țara de plecare are o rată de transmisie mai ridicată decât cea de sosire, riscul este mai mare", scrie OMS.

Instituția subliniază importanța ca punctele de intrare (porturi, aeroporturi, frontiere terestre) să dispună de "capacități sanitare adecvate pentru a testa, izola cazurile și a pune contactele lor în carantină".

Ea recomandă călătorilor să mențină distanțarea fizică, să se spele pe mâini și să poarte masca în funcție de situație, precum și control la plecare și sosire.

La începutul acestei săptămâni, OMS a estimat că menținerea frontierelor închise nu este o strategie "viabilă" pentru combaterea coronavirusului, recunoscând totodată dificultatea de a avea o strategie cuprinzătoare la scară internațională.

Multe țări din lume își închid frontierele pentru resortisanții care provin din zone de risc sau impun carantine și teste, dar fără o strategie concertată.