Patriarhul Kiril al Rusiei face o vizită în România, eveniment considerat "istoric" de agenţia de presă a BOR. Patriarhul Daniel nu s-a consultat nici cu preşedintele, nici cu premierul înainte de a-l invita în România,potrivit unor surse HotNews.ro.

"În numele Sfântului Sinod, al clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române ne bucurăm că aţi răspuns invitaţiei noastre de a comemora pe mărturisitorii şi apărătorii ortodoxiei în timpul comunismului", i-a transmis, pe Aeroportul Henri Coandă, Patriarhul Daniel Patriarhului Kiril.

Gazdă bună, Patriarhul Daniel a uitat să menţioneze faptul că Patriarhul Kiri a fost agent KGB, cu numele de cod "Mihailov".

În momentul în care a fost ales, Timpul.md nota că Patriarhul are o avere de patru miliarde de dolari, bani făcuţi din vânzări de tutun, alcool și carburanți. (Detalii, aici)

Patriarhul Daniel a mai spus că speră că vizita va fi "binecuvântată şi binecuvântătoare pentru comuniunea dintre bisericile noastre". 

Patriarhul Kiril a vorbit de "valorile comune" împărtăşite de ortodocşii din toate ţările, indiferent de cum decurge istoria. Urmare a acestor valori, există un "potenţial pentru o viaţă în pace, cooperare şi interacţionare".   

HotNews.ro, citând surse politice, scrie că Patriarhul Daniel nu s-a consultat nici cu preşedintele, nici cu premierul înainte de a-l invita Patriarhul Rusiei. Patriarhul Daniel ar fi informat doar autorităţile române că l-a invitat în România pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse şi că acesta a acceptat invitaţia.

Basilica.ro a publicat o biografie seacă a lui Kiril, fără să amintească nimic despre colaborarea cu KGB sau despre legăturile sale cu Kremlinul şi cu preşedintele rus, Vladimir Putin. O biografie mult mai aproape de adevări îi face Armand Goşu, într-un articol din Contributors: Patriarhul Chiril la Curtea țarului Putin.

"La nivelul Federaţiei Ruse, patriarhia are un rol cu totul special, fiind inclusă în establishment, grupul de persoane care deţin puterea, şi în nomenclatorul Federaţiei Ruse. Acesta este unul dintre motivele pentru care consider că ar trebui să privim totuşi cu atenţie această întâlnire", a declarat, pentru Adevărul, Iulian Chifu, specialist în politică externă cu privire la vizita patriarhului Kirill în România.

Conform Adevărul.ro, specialiştii români consideră că descinderea în România la aniversarea de zece ani în fruntea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a Patriarhului Daniel anunţă şi creşterea intereselor Kremlinului în zonă. Asta pentru că în baza obiceiurilor din Federaţia Rusă, patriarhul rus face vizite externe doar cu aprobarea Kremlinului, chiar dacă, oficial, puterea politică şi Biserica din Rusia sunt separate şi nu au relaţii de subordonare. (Detalii, aici)

"Venirea lui Kiril în România ar putea fi urmată de o deschidere politică spre Rusia, după o perioadă destul de lungă de îngheț în relațiile româno-ruse, fiindcă deși bisericile sunt separate de stat prin lege, legăturile lor cu lumea politică n-au încetat niciodată în această parte a lumii, unde încă funcționează tradiția bizantină", notează şi Sabina Fati, într-un comentariu publicat pe www.europalibera.org.