Potrivit datelor ONU, proporția femeilor ucise în 2023 s-a dublat, iar cea a copiilor s-a triplat față de anul precedent, anunță săptămânalul francez Le Nouvel Obs.

Numărul civililor uciși în conflicte a crescut cu 72% în 2023, și-a exprimat îngrijorarea, marți, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, alarmat de triplarea numărului de copii uciși.

"Este dureros pentru mine să fiu nevoit să încep (…) cu cruzimea războiului. În martie, am vorbit despre dreptul la pace. De atunci, conflictele s-au intensificat", a declarat Volker Türk la deschiderea celei de-a 56-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului. El le-a explicat diplomaților că în 2023, datele culese de serviciile sale "arată că numărul deceselor civile în conflicte armate a crescut cu 72 %".

"Este înfricoșător să constazți că datele arată că proporția femeilor ucise în 2023 s-a dublat, iar cea a copiilor s-a triplat față de anul precedent", a spus el. Enumerând conflictele armate care afectează diferite regiuni ale lumii, Înaltul Comisar a cerut comunității internaționale "să regăsească calea către pace".

Înmulțirea acestor conflicte - uneori agravate de schimbările climatice - apasă din ce în ce mai mult asupra organizațiilor umanitare, care depind de țările donatoare. Totuși, a explicat Volker Türk, la sfârșitul lunii mai, decalajul dintre nevoile de finanțare umanitară și resursele disponibile a ajuns la 40,8 miliarde de dolari (aproximativ 38 de miliarde de euro), precizând că apelurile pentru fonduri au fost finanțate doar "în valoare de 16,1% în medie".

El a spus că "pentru comparație, cheltuielile militare globale vor fi de aproape 2,5 trilioane de dolari în 2023" (aproximativ 2,33 trilioane de euro), "ceea ce reprezintă o creștere de 6,8% în termeni reali față de 2022". Aceasta este și cea mai mare creștere de la un an la altul a cheltuielilor militare din 2009, a detaliat el.

Înaltul Comisar a insistat în discursul său și asupra inegalităților profunde care afectează și destabilizază societățile. "La nivel global, inegalitatea a înregistrat cea mai mare creștere din trei decenii, deoarece țările sărace au fost afectate economic de pandemia de Covid-19 mai mult decât țările bogate", a spus el.

Iar averile celor mai bogați cinci miliardari din lume aproape că s-au triplat de la începutul deceniului, în timp ce 60% din omenire a devenit mai săracă, a mai subliniat el, citând date de la ONG-ul Oxfam. "4,8 miliarde de oameni sunt mai săraci decât în ​​2019. Și cum rămâne cu decalajul de bogăție dintre bărbați și femei din întreaga lume? 100.000 de miliarde de dolari", a adăugat el.

Mai mult, a spus el, "aproape jumătate din omenire – aproximativ 3,3 miliarde de oameni – trăiesc în țări în care guvernele cheltuiesc mai mult pentru a-și deservi datoria decât pentru a investi în sănătatea și educația populației lor".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA