Cei opt militari fac parte din Batalionul 30 Protecția Forței 'Vulturii Carpaților' din Câmpulung Muscel. Ei sunt în afara oricărui pericol, informează Mihai Fifor, ministrul Apărării.

„Opt militari din Batalionul 30 Protecția Forței 'Vulturii Carpaților' din Câmpulung Muscel au fost răniți luni, în Afganistan, în jurul orei 9,00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind ținta unui autovehicul capcană (VBIED - Vehicle-Borne Improvised Explosive Device). Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fața locului, după care au fost evacuați la spitalul militar din Kandahar, unde se află în stare stabilă. Numele lor vor fi făcute publice după anunțarea familiilor”, a anunță Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat.

„Vestea bună este că toți cei opt militari sunt în afara oricărui pericol. Suntem în legătură permanentă cu echipa de comandă din Afganistan, pentru a putea fi la curent cu evoluția stării medicale a colegilor noștri, medicii le acordă ajutorul de specialitate. Leziunile pe care le-au suferit nu le pun viața în pericol. Este un eveniment pe care nu ni l-am fi dorit. Mă gândesc cu mare tristețe și la militarii noștri, și la familiile lor, suntem aproape de ei”, a declarat și ministrul Mihai Fifor pentru la Digi24.

Militarii din Câmpulung Muscel execută o misiune în Afganistan în perioada februarie - august. Este vorba despre misiuni specifice de asigurare a protecției forței din baza aeriană militară Kandahar și misiuni de instruire, consiliere și asistență a Forțelor Naționale Afgane.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari și-au pierdut viața și alți peste 185 au fost răniți, reiese din comunicat.

„Situația de securitate în TO Afganistan se menține instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul și sudul Afganistanului. Forțele NATO care asigură securitatea bazelor militare și a centrelor importante ale țării rămân ținte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenților. România continuă să își mențină angajamentele în teatrul de operații Afganistan, efortul principal rămâne concentrat pe asigurarea protecției forței în Baza Militară Kandahar, concomitent cu participarea la instruirea, consilierea și asistența forțelor de securitate afgane din comandamentele regionale Nord și Sud”, se mai arată în comunicatul MApN.