Premiul Sustainable Urban Mobility Planning (SUMP) 2018 a fost acordat orașului din România pentru viziunea clară de planificare, strategia robustă de finanțare și obiectivele măsurabile.

Turda este al șaselea oraș european ce primește premiul pentru planificarea mobilității urbane durabile (Sustainable Urban Mobility Planning - SUMP - Award). În cadrul unei ceremonii desfășurate miercuri, la Bruxelles, au mai fost premiate Viena și Igoumenitsa (Grecia), ambele pentru mobilitate durabilă, prima în categoria marilor orașe, iar cea de-a doua într-o categorie nou-înființată, dedicată localităților urbane de dimensiuni mai reduse, anunță Reprezentanța Comisiei Europene la București.

Cele trei orașe au fost selectate de un juriu independent, format din experți în domeniul mobilității și transporturilor.

Juriul a acordat premiul SUMP 2018 orașului Turda pentru viziunea clară de planificare, strategia robustă de finanțare și obiectivele măsurabile. Totodată, juriul a apreciat pozitiv posibilitatea de replicare a strategiei și potențialul său de a constitui o inspirație pentru alte localități de dimensiuni similare (Turda având în jur de cincizeci de mii de locuitori).

De asemenea, juriul a considerat că planul are un nivel de ambiție ridicat, dată fiind dimensiunea relativ redusă a localității, în special în domeniul mobilității în comun.

Celelalte două finaliste ce au concurat pentru premiul SUMP 2018 au fost zona metropolitană Manchester (Marea Britanie) și Milano (Italia).