Premierul Ludovic Orban a declarat joi seara că este posibil ca în perioada următoare să plece la muncă în străinătate în jur de 80.000- 90.000 de români.

"Avem aproximativ o estimare, în jur de 80-90.000 de persoane care este posibil să plece", a precizat premierul la TVR 1, întrebat câți români ar putea pleca la muncă în străinătate, în perioada de carantină.

"Nu avem nicio pârghie legală de a împiedica cetățeni români să fie angajați la companii din alte țări. Ce putem face noi? Dacă ar avea ofertă în țară de la fermierii români sau de la alți angajatori, probabil nu ar pleca. Deocamdată, la ora actuală, în România există un milion de contracte de muncă suspendate, aproximativ 300.000 de contacte care sunt încetate. Pe lângă aceasta, în România au venit din țări din UE sau din afara ei peste 250.000 de români. Absorbția acestei forțe de muncă, integrarea românilor și găsirea de locuri de muncă pentru acești români care tocmai ce au contractele suspendate din cauza încetării totale sau parțiale a activității diferitelor companii din cauza epidemiei, absorbția acestei forțe de muncă este aproape imposibilă. Sigur că, după ce trecem de vârful epidemiei și există tendința revenirii la normalitate, activitățile economice se vor relua și va exista posiblitatea de a oferi locuri de muncă persoanelor care sunt astăzi afectate", a explicat Ludovic Orban, potrivit Agerpres. 

Guvernul german a decis să primească circa 80.000 de muncitori sezonieri străini în condiții stricte, în aprilie și mai. Din România au plecat deja sute de muncitori și alții sunt pe cale să ajungă în Germania zilele acestea. Oferte pentru muncitori sezonieri au venit și din Italia.