Guvernul a aprobat joi ordonanța de urgență referitoare la mecanismul pentru analiză și autorizare a investițiilor străine directe care vin din spațiul non-UE, a anunțat purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru.

Actul normativ creează mecanismul administrativ național pentru analiză și autorizarea investițiilor străine directe, care vin din spațiul non-UE.

Astfel, va fi înființată Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe - CEISD, care va fi formată din reprezentanți ai ministerelor de resort cu atribuții în domeniu. Autorizarea investițiilor străine directe care vin din afara spațiului european se va face prin decizia președintelui Consiliului Concurenței, după ce, în prealabil, este obținut avizul acestei comisii CEISD.

Cărbunaru a precizat că autorizarea condiționată a investițiilor străine directe sau respingerea acestora se va dispune prin Hotărâre de Guvern, în baza avizului consultativ al Comisiei, în analiză acest organism având în vedere elementele stabilite prin articolul 4 al regulamentului prezentat, Regulamentul European 452 din 2019, respectiv luându-se în considerare „efectele potențiale asupra infrastructurii critice, fizică sau virtuală, inclusiv infrastructura din domeniul energiei, transporturilor, apei, sănătății, comunicațiilor, mass-mediei, prelucrării sau stocării datelor, infrastructura aerospațială, infrastructura din domeniul apărării sau infrastructura /.../ financiară asupra instalațiilor sensibile, precum și asupra terenurilor și proprietăților imobiliare, esențială pentru utilizarea unei astfel de infrastructuri”.

De asemenea, vor fi analizate efectele asupra tehnologiilor critice și produselor cu dublă utilizare, așa cum ele sunt definite în Regulamentul 428 din 2009 al Consiliului, inclusiv tehnologiile inteligenței artificiale, roboticii, semiconductorilor și securității cibernetice, tehnologiilor aerospațiale, tehnologiilor din domeniul apărării și din cel al stocării energiei, tehnologiilor cuantice și nucleare, precum și a nanotehnologiilor și biotehnologiilor.

„Un al treilea potențial efect care va fi analizat va viza aprovizionarea în privința factorilor de producție critici, inclusiv energie sau materii prime, precum și în domeniul securității materiale, respectiv accesului la informații sensibile, inclusiv la date cu caracter personal, sau asupra capacității de a controla aceste informații. Sunt măsuri luate în context european, în raport cu efectele pe care le-ar putea genera anumite investiții străine directe care vin din afara spațiului Uniunii Europene”, a explicat purtătorul de cuvânt.