Procurorul general, Augustin Lazăr, a dispus marți ca Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General să preia de la Parchetul Militar ancheta în dosarul privind modul de intervenție al jandarmilor și incidentele din 10 august.

”Preluarea dosarului are ca temei cercetarea unitară a evenimentelor, avându-se în vedere și formularea unor plângeri împotriva ministrului Afacerilor interne, prefectului municipiului București, conducerii Jandarmeriei Române și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, constituindu-se dosar penal la nivelul Secției Parchetelor Militare – PICCJ, dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și purtare abuzivă”, a anunțat Parchetul General.

Dosarul preluat de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, care ”a constatat din imaginile prezentate în spațiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare”.

Până în prezent, în acest dosar au fost înregistrate 126 de plângeri penale și au fost audiate 74 de persoane.

Acuzații de tergiversare

Marți dimineața, Ionel Corbu, prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, a declarat că Jandarmeria nu a înaintat Parchetului Militar niciun document cerut în cadrul anchetei.

”Până la acest moment nu ni s-au comunicat documentele solicitate și vreau să lămuresc că sunt esențiale pentru lămurirea și decelarea anumitor aspecte care sunt în măsură să dovedească participarea punctuală a unor ofițeri și subofițeri pe segmente la dispozitivul constituit”, a spus Ionel Corbu.

Procurorul a mai spus că ”activitatea trenează, întrucât s-a întrerupt curentul electric” și a făcut apel la Enel să vină să remedieze, ”pentru că, în mod paradoxal, numai imobilul nostru s-a întâmplat acest eveniment, de aproximativ o jumătate de oră”.