Camera Deputaților a respins marți proiectul privind parteneriatul civil. Așa-zisele dezbateri au lăsat o impresie amară. Politicieni din PNL, AUR și PSD au luat cuvântul pentru a debita inepții.

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a respins propunerea legislativă privind parteneriatul civil, cu 229 voturi pentru respingerea proiectului, 57 împotrivă și 6 abțineri.

Doar deputații USR au pledat pentru parteneriatul civil.

Daniel Gheorghe de la PNL, absolvent al Facultății de Istorie din București, ”a furat show”-ul, lansându-se într-un delir cu homosexualii care au dărâmat Imperiul Roman, declinul civilizațiilor, cu Revoluția bolșevică, marxismul cultural și relativismul moral.

El a susținut că parteneriatul civil e ”o instituție surogat care parazitează dreptul civil”. e neconstituțional, e ”aberant” și ”se bate cap în cap cu dreptul familiei.

”Evident, parteneriatul civil a fost construit ca o formă de a păcăli societatea în vederea introducerii căsătoriilor între persoanele de același sex. Aceasta este miza reală a parteneriatului civil: o căsătorie între persoane de același sex mascată”, a spus Gheorghe, adăugând că în text sunt elemente care ”dublează instituția căsătoriei”. 

”Este o inițiativă care  subminează căsătoria și familia. Dar care sunt bazele? O să vă spun câteva lucruri interesante. N-o să intru în paradigma declinului civilizațiilor a lui Oswald Sprengler, dar pot merge să vă vorbesc despre declinul Imperiului Roman. Iar declinul nu s-a produs datorită invaziilor germanicilor, ci datorită declinului moral. Iar acest declin moral a fost oprit de creștinism prin familia creștină, prin dreptul natural și prin valorile morale creștine”, a susținut Daniel Gheorghe, absolvent al Facultății de Istorie din București și doctorand la aceeași instituție de învățământ.

Deputatul liberal a mai spus că în Roma Antică era ceva asemănător cu parteneriatul civil, scos în afara legii de ”împăratul Iustinian. un străromân din sudul Dunării care a trăit în secolul al VI-lea”.

Daniel Gheorghe s-a mai referit și încheierea primului Război Mondial și Revoluția bolșevică din 1917 care stabilesc adversarii ideologici ai doctrinei marxist-leniniste: credința în Dumnezeu, statul național, proprietatea privată, capitalul și familia.

N-au lipsit din discurs nici sexomarxismul, Școala de la Frankfurt și noua revoluție culturală care au instaurat relativismul moral și social. 

Singurul obiectiv al parteneriatului civil e ”distrugerea famililei”, iar românii trebuie să apere dreptul natural, Codul Civil, Constituția României.

Gabriel Andronache, liderul grupului PNL, a încercat să tempereze invazia de inepții, precizând că luarea de poziție a lui Daniel Gheorge e în nume personal, iar în cadrul grupului parlamentar PNL sunt două grupări cu opinii diferite în legătură cu acest subiect.

Andronache a explicat că decizia de a vota împotrivă e una strict tehnică, deoarece inițiatorul ei a avut alte trei inițiative având ca obiect de reglementare parteneriatul civil. Acestea sunt în așteptare pentru a fi dezbătute în comisiile de specialitate de la Camera Deputaților. Din punctul de vedere al PNL, acestea sunt ”mai complete”.

Deputatul AUR Ilie Alin Coleșa (AUR) a afirmat că "parteneriatul civil nu se adresează cuplurilor heterosexuale, ci de același sex".

Românii nu trebuie să renunțe la ”o valoare perenă”, la ”un concept verificat de la întemeierea lumii și lăsat de Dumnezeu prin toate religiile majoritare”.

"Ni se spune că natalitatea ar fi în pericol dacă nu adoptăm parteneriatul civil. Natalitatea este distrusă și de acest concept prin care familia tradițională este bagatelizată, lovită, distrusă în mod sistematic. Această inițiativă are scopul de distrugere a familiei tradiționale. Trebuie să păstrăm familia tradițională, este copyright-ul nostru, el a religiei noastre, iudeo-creștine, musulmane", a declarat Coleșa.

Membrii comunității LGBTI ”nu se manifestă prin stabilitate, fidelitate, printr-o alegere monogamă”, a spus el, invocând date statistice în acest sens.

Deputatul PSD Dumitru Coarnă a susținut că prioritățile în România sunt cu totul altele: criză economică, socială, medicală și ”noi încercăm să legiferăm niște excepții de la lege”.

El a mai spus că, din perspectivă religioasă, lucrurile sunt clare: 80% dintre români sunt creștin-ortodocși care susțin că familia se întemeiază între un bărbat și o femeie, iar parteneriatul civil ”încearcă să schimbe societatea românească în altceva decât ceea ce a lăsat Dumnezeu”.


După ce a ascultat intervențiile, deputata USR PLUS Simina Tulbure a rămas că impresia că ”încă trăim în sec. XX”.

”A venit timpul să nu-i mai discriminăm pe cei care nu mai vor să se căsătorească ... parteneriatul civil se referă și la cuplurile heterosexuale”.

Proiectul a primit un aviz negativ de la Guvern, cel condus de Viorica Dăncilă.

În 2018, CCR a stabilit că un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de ”viață privată”, precum și a noțiunii de ”viață de familie”, asemenea unui cuplu heterosexual. 

În același an, CCR a decis că personale de același sex căsătorite pot locui și călători nestingherite în România, decizia veninf în concordanță cu decizia CJUE, care a decis că un stat membru trebuie să recunoască o căsătorie homosexuală încheiată într-un stat UE.

În noiembrie 2018, proiectul privind parteneriatul civil a primit un aviz negativ de la Guvernul condus de Viorica Dăncilă.