Patriarhia Română anunță că toate pelerinajele în Țara Sfântă programate în următoarea perioadă vor fi suspendate și amânate până la restabilirea condițiilor depline de siguranță pe teritoriul statului Israel.

De asemenea, în contextul războiului din Israel și în care au fost surprinși aproape 800 de cetățeni români aflați în pelerinaj la Locurile Sfinte, Patriarhia Română spune că a comunicat constant cu Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Tel Aviv, care au contribuit la coordonarea activităților de repatriere în regim special a pelerinilor români aflați în diverse orașe din Israel.

Sediul Reprezentanței Patriarhiei Române la Locurile Sfinte din Ierusalim și Așezământul Românesc din Ierihon, care la rândul lor s-au aflat în permanentă legătură cu Ambasada României la Tel Aviv, au fost locuri de refugiu și sprijin pentru grupurile de pelerini ce s-au adăpostit inclusiv în bisericile celor două așezăminte.

Majoritatea pelerinilor români aflați în ultimele zile în Israel s-au întors cu bine acasă. Aceștia au făcut parte din grupuri care au călătorit organizat prin agenții de pelerinaj din mai multe eparhii: București, Cluj, Maramureș, Deva, Oltenia, Vâlcea etc.

Cele 250 de persoane care au călătorit cu Agenția de Pelerinaje Basilica Travel a Patriarhiei Române au revenit acasă în două grupuri distincte, duminică dimineața (200 de persoane) și duminică seara (50 de persoane).

Cei care urmează să se întoarcă foarte curând sunt cazați în locuri cât mai sigure posibil (un grup se află în Iordania) și vor reveni cu zboruri ce decolează în funcție de aprobările autorităților militare israeliene.