Preafericitul Patriarh Daniel a criticat interzicerea din acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioșii care nu locuiesc în municipiul Iași, afirmând că măsură este "disproporționată" și "discriminatorie".

"Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași. Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioșii care nu locuiesc în municipiul Iași este o măsură disproporționată, discriminatorie și luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română", a transmis Patriarhul, potrivit basilica.ro.

El susține că Arhiepiscopia Iașilor s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare.

"Această pregătire temeinică și o strânsă cooperare cu autoritățile locale erau o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în același timp, un exercițiu de protejare responsabilă a sănătății și o manifestare a libertății religioase a unui popor eminamente religios. Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat și nediscriminatoriu", a mai subliniat acesta.

De asemenea, el spune că înțelege că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun atât în spațiile liturgice, cât și în afara acestora, pentru toți credincioșii care participă la pelerinajul organizat oficial.

"Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă și responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, printr-o înțeleaptă modalitate de coresponsabilitate și colaborare între Stat și Biserică, astfel încât toți pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autoritățile competente", a conchis el.