Nu mai puțin de 300 de persoane cu dizabilități și din medii defavorizate au fost implicate, timp de șase săptămâni, la activitățile sportive inițiate în cadrul unui proiect desfășurat în acest sfârșit de vară la Cluj-Napoca.

Între 5 august și 15 septembrie, persoane cu diferite dizabilități sau provenite de la centrele de plasament și din medii defavorizate au participat la activitățile sportive organizate în cadrul unui proiect denumit „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret. SMile 2 Sport”. Proiectul, implementat de Asociația Caiac SMile, a fost susținut de autoritățile locale și guvernamentale.

Tinerii vizați de program, dar și cei care au dorit să experimenteze un sport nou sau să aprofundeze disciplinele sportive pe care le cunosc deja, au putut practica sporturi în aer liber, precum caiac (pe lacul Gheorgheni din Cluj-Napoca), tenis de câmp, baschet și baschet în scaun rulant. Scopul proiectului este acela de a-i motiva pe tineri, în special pe cei cu nevoi speciale, să practice sportul și să aibă un stil de viață sănătos.

„Sportul este pentru ei, în primul rând, terapie. La caiac vin să se relaxeze, să socializeze, iar când activitățile sunt încărcate de râsete și de bucurie nici nu realizează că, în același timp, fac efort și din punct de vedere fizic. Venim la Cluj ca și cum am veni acasă. Căldura, sprijinul oamenilor de aici și sacrificiile pe care le fac acești oameni speciali, kilometrii pe care îi parcurg doar ca să petreacă alături de noi câteva ore, fac ca eforturile noastre să nici nu se simtă”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile.

„Este atât de mare nevoie de accesibilizare. Cu fiecare proiect pe care îl implementăm realizăm cât de multe nevoi au acești oameni și cât de multe activități mai trebuie să accesibilizăm pentru ei. Odată ce am început să ne implicăm atât de mult și să îi scoatem din zona de confort, să îi încurajăm să iasă din casă, nu ne putem opri din aceasta misiune”, adaugă Ionuț Stancovici. 

Potrivit acestuia, accesibilizarea va continua și la mare, dar și la munte. Mai multe plaje de pe litoralul românesc au fost dotate cu scaune flotoare speciale cu ajutorul cărora persoanele cu diferite tipuri de dizabilități, în special locomotorii, pot intra în apa mării.

După mare, revine rândul muntelui: antrenorii și voluntarii Asociației Caiac SMile au început deja pregătirile pentru ediția din acest an a proiectului „Tabere de schi adaptat”. În precedentele sezoane de iarnă, ei au accesibilizat pentru persoanele cu dizabilități 10 dintre cele mai importante domenii schiabile din România, prin dotarea acestora cu 13 monoschiuri. Pentru sezonul 2024-2025, reprezentanții asociației își propun să continue taberele de schi pe pârtiile deja accesibilizate și să ofere bucuria unui sport de iarnă la nivel de practicare independentă cât mai multor persoane cu dizabilități.