Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat miercuri că în luna iulie au fost vaccinați 67.000 de copii, rata de refuz fiind de 12%.

"În ultima lună au fost vaccinați 67.000 de copii. În jur de 43.000 nu au fost găsiți la domiciliu, asta, pe de o parte, datorită faptului că suntem în perioadă de vacanță, pe de altă parte, sunt mulți copii care sunt plecați în străinătate, avem informații, dar ei vor fi căutați din nou. Și avem o rată de refuz al vaccinării de 12%", a declarat ministrul Florian Bodog, la începutul ședinței de Guvern.

Există însă județe unde rata de refuz este mai mare decât media națională.

În județul Argeș, rata de refuz este de 25%, în județul Bacău - de 18%, iar în județul Cluj - de 17%.

În Cluj, în 2017 au existat 212 cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă și un deces. În 2016, au fost înregistrate de trei ori mai puține cazuri de îmbolnăvire, respectiv 92 de persoane cu rujeolă.

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat marți că, în județul Suceava, 12% din numărul total al părinților care au copiii înscriși la medicii de familie au semnat că refuză vaccinarea împotriva rujeolei.

Chiar dacă situația s-a îmbunătățit față de lunile precedente, directorul DSP Suceava a explicat că există un număr mare de restanțieri mai ales la grupa de vârstă 5-9 ani, constatându-se că sunt părinți care au refuzat "consecvent" vaccinările, notează Agerpres.

"Mai există o categorie mare de copii care sunt plecați în străinătate, dar și cei care, deși sunt anunțati, nu se prezintă la vaccinare, fapt pe care noi îl considerăm tot un refuz mascat al vaccinării. Adică, părintele nici nu-și asumă prin semnătură refuzul vaccinării, dar nici nu se prezintă la medicul de familie pentru a vaccina copiii", a spus Cătălina Zorescu, precizând că pentru aproximativ o treime dintre copiii înscriși la medicii de familie există un "refuz mascat" al părinților de a-si imuniza antirujeolic copiii.