Scăderea salariilor și eliminarea sporurilor îi nemulțumește pe angajații ministerului de Interne. În plus, ei cer condiții de muncă mai bune. „Ne-ați scăzut salariul, nu tăiați și sporul” este una dintre scandările auzite în Piața Victoriei.

Sindicaliștii din Poliție, penitenciare și anatomo-patologie au declanșat un protest în fața Ministerulkui de Interne, după care au plecat în marș spre sediul Guvernului. Ei sunt nemulțumiți de salarizare și de modificările fiscale.

Protestul a început la ora 9:00.

„Sunt circa 10.000 de oameni. Protestul va continua săptămâna viitoare, când vom picheta, de luni până vineri, Ministerul de Interne”, a declarat, pentru Agerpres, Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Protestatarii suflă în fluiere și vuvuzele și agită pancarte pe care scrie:

„Noi cu dialogul, voi cu monologul”, „Suntem polițiști europeni. Vrem respect și salarii decente”, „Polițiștii în slujba cetățenilor, nu în slujba politicienilor”, „Legea cadru strâmbă. 153/2007: privilegii pentru voi, chin și jale pentru noi”, „Dialogul social MAI-Sindicate=Simulacru”, „Stop subfinanțării, discriminării și denigrării Poliției! Salarizării precare! Permanenței neplătite! Deficitului de personal! Abuzurilor! Refuz să-mi dau foc să vă fie vouă cald!!!”, „Personalul contractual din MAI=indicatori în plata...Domnului”, „Noi lucrăm la morgă, nu cântăm la orgă”, dar și alte scandări.

„Ar fi vorba despre o salarizare echitabilă și condiții de lucru mai bune. Ce înțelegem noi prin salarizare echitabilă, niciodată nu am cerut nimic în plus, cerem doar să ne fie aplicată legea, adică anexa 6, anexa 8, din Legea 153, să fie aplicată și în sistemul de apărare, siguranță și ordine publică. Anexa 6 face trimitere la Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naționale, SRI, STS, SPP”, a spus Dumitru Coarnă.

Și personalul din penitenciare protestează din cauza condițiilor proaste de muncă.

„Am început deja protestele, ne străduim de mult să convingem Guvernul că avem o problemă cu ceea ce înseamnă condiții de muncă în penitenciare. Deja avem o lege care stabilește că în penitenciare condițiile sunt improprii, doar că de asta nu beneficiază și angajații din penitenciare, deci asta ar fi principala noastră revendicare, iar din acest motiv protestăm, am început încă din august anul trecut, continuăm”, a spus Sorin Dumitrașcu.

De partea cealaltă, Ministerul de Interne a dat asigurări că se fac demersuri susținute în vederea asigurării unui nivel de salarizare adecvat pentru propriii angajați.

„Evident că fiecare categorie profesională își dorește să beneficieze de aceste creșteri salariale încă din primul an de aplicare a legii, însă o creștere a salariilor pentru toți bugetarii în același timp nu ar fi putut fi sustenabilă din punct de vedere al posibilităților bugetare”', precizează MAI.

MAI mai spune că, deși polițiștii și militarii vor intra în grilă în mod etapizat, până în 2022, cu creșteri succesive, an de an, polițiștii au beneficiat de măriri salariale în ultimul an, astfel: creștere salarială de 10% în octombrie 2017; creștere salarială de 4 - 5% la salariul net din ianuarie 2018; mărirea unor sporuri (de 5% sau 10%) pentru 28.000 de polițiști din ianuarie 2018.