Peste 80% dintre români consideră că reducerea mandatului președintelui la 4 ani este o idee bună, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Reducerea mandatului președintelui

Întrebați ce părere au despre reducerea mandatului președintelui la 4 ani, la fel ca și mandatul parlamentarilor și al primarilor, 82% dintre respondenți spun că este o idee bună, 15.3% că este o idee proastă, iar 2.7% nu știu sau nu răspund.

Tandem premier - președinte

48.5% dintre români sunt de părere că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să facă parte din aceeași tabără politică pentru a nu mai exista certuri și instabilitate. 49.4% cred că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul, chiar și cu riscul de a avea certuri și instabilitate. 2.1% dintre participanții la sondaj nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sunt de părere că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să facă parte din aceeași tabără politică mai ales: votanții PSD-PNL și ai ADU, tinerii sub 30 de ani,  persoanele cu educație primară sau liceală, cei inactivi potențial activi sau gulerele gri, persoanele cu un venit mai redus, locuitorii din urbanul mic sau din rural. Consideră că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul mai ales: persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din urbanul mare și București.

+++

Pe 9 februarie, premierul Marcel Ciolacu a lansat scenariul reducerii mandatului președintelui României de la 5 ani la 4 ani.

Întrebat cum vede proiectul depus miercuri în Parlament de UDMR pentru ca mandatul aleșilor locali să aibă o durată de 5 ani, nu de 4 ani, Ciolacu a răspuns: "Mandatul primarilor să fie de 5 ani nu poate fi aplicabil în acest moment. Părerea mea că am putea mandatul președintelui să-l aducem la 4 ani, la fel ca al primarilor".