Ministerul Sănătății informează că, în această săptămână, încă 930.000 doze de vaccin antigripal vor ajunge la direcțiile de sănătate publică și mai apoi în cabinetele medicilor de familie.

Cu dozele distribuite în această săptămână, Ministerul Sănătății a repartizat 2.430.000 doze de vaccin, reprezentând peste 80% din numărul total achiziționat pentru sezonul 2020-2021. Ultima tranșă de doze de vaccin gripal va fi asigurată la începutul lunii decembrie.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, precum și gravide, conform recomandărilor OMS și ECDC.

Campania se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi. Repartiția dozelor de vaccin către direcțiile de sănătate publică se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți.

Până la data de 15 noiembrie, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a MS, au fost vaccinate un număr de 652.393 de persoane din categoriile la risc.

Conform INSP, la nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 43.871, cu 48.1% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.603) și cu 2.6% mai mic comparativ cu cel din saptamana anterioara (45.068).

Până în prezent a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat cu laboratorul și niciun deces confirmat cu virus gripal.