Mai mult de jumătate dintre americani (53%) susțin eliminarea vizelor pentru cetățenii români, potrivit unui sondaj realizat în SUA de The Bullfinch Group în parteneriat cu INSCOP Research, în perioada 19-23 februarie.

Întrebați dacă susțin sau nu includerea României, un aliat al SUA care sprijină politicile americane în lume, în Programul Visa Waiver ce presupune eliminarea vizelor și pentru cetățenii români, majoritatea americanilor (53%) au declarat că susțin acest demers, 21% se opun, iar 25% nu și-au format o opinie, fiind nehotărâți.

Raportat la opțiunile politice, cel mai ridicat sprijin pentru eliminarea vizelor pentru români se înregistrează în rândul votanților democrați. Astfel, 57% dintre votanții Partidului Democrat susțin eliminarea vizelor pentru cetățenii români, în timp ce 15% se opun, iar 28% sunt nehotărâți.

Jumătate dintre votanții Partidului Republican (50%) susțin eliminarea vizelor pentru cetățenii români, 29% se opun, iar 21% sunt nehotărâți.

În ceea ce privește sprijinul votanților independenți pentru eliminarea vizelor pentru români acesta este similar celui înregistrat la nivelul populației generale. Astfel, 54% dintre votanții independenți susțin eliminarea vizelor pentru cetățenii români, în timp ce 21% se opun, iar 25% sunt nehotărâți.

Programul Visa Waiver al Departamentului pentru Securitate Internă din Statele Unite ale Americii permite cetățenilor din 40 de țări să călătorească în SUA în scop de turism sau afaceri pentru o perioadă de 90 de zile fără a avea nevoie de viză.

"Datele noastre arată clar că americanii au o opinie foarte bună despre țările aliate care susțin politicile SUA în întreaga lume și că americanii nu percep România ca pe o sursă de imigrație ilegală. De aceea, majoritatea americanilor susțin includerea României în Programul Visa Waiver; procentul celor care se opun este semnificativ mai mic. De asemenea, este foarte relevant că nu există absolut nicio categorie de populație pe care am testat-o în SUA în care procentul celor care se opun eliminării vizelor pentru cetățenii români să fie mai mare decât procentul celor care susțin eliminarea vizelor", a afirmat Brett Loyd, președinte și CEO al The Bullfinch Group, conform unui comunicat transmis, joi, de INSCOP Research.

La rândul său, Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group - Grupul de Gândire Strategică, a susținut că datele pot contribui suplimentar la admiterea României în Programul Visa Waiver.

"Datele arată foarte clar că ponderea populației SUA, a votanților înregistrați, a votanților din toate spectrele politice (democrați, republicani sau independenți) care susțin eliminarea vizelor pentru cetățenii români este mai mult decât dublă comparativ cu ponderea celor care se opun eliminării vizelor. Acest lucru poate contribui suplimentar la eforturile de convingere a membrilor Congresului SUA și ai administrației americane de a include România, unul dintre cei mai serioși aliați ai Americii, în Programul Visa Waiver", a spus el.

Sondajul de opinie național din SUA a fost realizat în cadrul unui proiect de cercetare susținut de think-tank-ul Strategic Thinking Group - Grupul de Gândire strategică. Datele au fost culese în perioada 19 - 23 februarie prin interviuri telefonice, volumul eșantionului fiind de 1.044 de votanți înregistrați. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%.