Peste un milion de euro va fi oferit ONG-urilor din România pentru combaterea violenței școlare
Fundația World Vision România și Uniunea Europeană vor oferi, în cadrul Programului SAVE ( „School Anti-Violence Ecosystem”), peste un milion de euro ONG-urilor care vor veni cu proiecte pentru combaterea violenței școlare.
Proiectul constă în dezvoltarea și implementarea unor proiecte ce sunt menite să prevină și combată violența în ecosistemul școlar.
Programul este cofinanțat de Uniunea Europeană și vizează, în anul 2024, acordarea a 20 de granturi mari în valoare de 30.000 de euro, pentru proiectele desfășurate pe o perioadă de 7-18 luni și 20 de granturi medii, de 15.000 de euro, pentru proiecte între 4-9 luni. De asemenea, în anii 2025 și 2026 se vor atribui încă 30 de granturi mici, în valoare de 5.000 de euro.
ONG-urile ce participă la proiect trebuie să îndeplinească o serie de condiții:
- să fie înființate în România de cel puțin un an (respectiv 15 mai 2023),
- să aibă o medie a veniturilor pe ultimii 3 ani fiscali încheiați de maxium 250.000 de euro/an,
- să își desfășoare activitatea în mediul rural, în orașe mici sau în medii dezavantajate,
- să vizeze domeniul protecției copilului sau al educației școlare.
Nu se solicită co-finanțare din partea ONG-urilor selectate. Rata de finanțare este de 100%.
Potrivit unui sondaj realizat de World Vision România privind siguranța online printre adolescenți, dacă ar observa un caz de abuz, cei mai mulți dintre elevi (peste jumătate) ar vorbi cu profesorul-diriginte, o treime ar vorbi cu colegii apropiați sau cu directorul școlii și doar un sfert ar vorbi cu părinții. Un procent mai mic (puțin peste 20%) ar vorbi cu un consilier școlar. Mai mult de unul din zece elevi nu ar vorbi cu nimeni.
De asemenea, în ceea ce privește o potențială reacție a profesorilor din școală în cazul raportării unui caz de abuz în online, 70% au spus că nu au raportat niciodată, 21% au spus că profesorii au luat măsuri, 7% că au fost indiferenți și 2,8%spuncă nu au luat în serios mărturia și au minimalizat situația.
Pentru a preveni și combate cazurile de violență în școală, Consiliul Consultativ al Copiilor din World Vision România, format din elevi cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, a venit cu o serie de propuneri pe care le-a înaintat anul acesta către Ministerul Educației și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului:
- dezvoltarea unei platforme online unde copiii și părinții pot reclama un caz de abuz ce a avut loc în școală;
- organizarea, de către conducerea școlilor și Ministerul Educației, a campaniilor de conștientizare cu privire la toate formele de abuz și efectele acestora, ore de consiliere și dezvoltare personală, dar și ore de consiliere de grup.
Background
Obiectivul Programului SAVE este prevenirea și combaterea violenței împotriva copilului în ecosistemul școlar, prin acordarea de granturi către ONG-uri mici, active în domeniul protecției și educației copilului.
World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educație, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy și concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății.
Comentarii