Directorul Spitalului de la Săpoca și-a înaintat demisia din funcție, a anunțat luni ministrul Sănătății, Sorina Pintea, precizând că 80% dintre manageri ''nu au ce căuta'' în sistemul de sănătate.

"În cursul nopții trecute am finalizat ancheta în ceea ce privește acordarea actului medical și respectarea condițiilor pentru pacienții internați aici. În această dimineață am prezentat concluziile raportului managerului spitalului, care și-a înaintat demisia în această dimineață. De asemenea, măsurile pe care Ministerul Sănătății le-a decis în ceea ce privește Spitalul Săpoca sunt legate de o plângere penală pe care noi o vom depune privitor la activitatea medicului de gardă, a asistentelor care au fost în tura de noapte atunci când s-au produs crimele", a declarat luni Sorina Pintea, aflată la Spitalul de la Săpoca, relatează Agerpres.

Directoarea Viorica Mihalașcu a declarat duminică, la Antena 3, că atacatorul era internat într-un salon cu regim de supraveghere normal, deoarece simptomele pe care le-a arătat nu prevedeau nenorocirea care avea să se întâmple. Ea a susținut că "totul s-a petrecut în mai puțin de un minut, foarte repede".

În acest context, ministrul Sănătății a susținut că 80% dintre manageri ''nu au ce căuta'' în sistemul de sănătate:

 

"Eu am spus că există deficit de personal, v-am și dat niște exemple ieri: în 2016 aveam 165.000 de angajați în sistemul public, astăzi avem 185.000 în sistemul public. Deci, acest deficit s-a redus, dar modul de organizare a activității medicale este apanajul managementului. Și, așa cum am spus în nenumărate rânduri, 80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate. Dăm vina pe sistem, dar sistemul suntem noi. Exact, ceea ce spuneam și despre Săpoca, este un mod de organizare care, din punctul nostru de vedere, nu corespunde. S-au făcut multe în ultimii doi ani, pentru că am avut acces la toate documentele, dar nu suficient. Și prea ne-am obișnuit că merge și așa. Practic, ceea ce s-a întâmplat aici este rezultatul a multor ani de activitate, nu vorbim despre ultimii ani, pentru că s-a încetățenit o idee, «este bine și așa, putem face și asta, putem face și cealaltă», până când s-a întâmplat".

 

"Să nu-mi spuneți că nu știa nimeni ce se întâmplă în fișa postului, ce scrie acolo. Este datoria asistentului-șef să facă instruiri periodice cu privire la ceea ce este în fișa postului, la proceduri, la protocoale. Credeți că s-a făcut ceva? Niciodată", a mai declarat Pintea.

Ea a adăugat că va fi accelerat procesul privind implementarea modificării indicatorilor de performanță pentru manageri de unități medicale.

Totodată, ministrul a spus că vor fi făcute controale la toate spitalele de psihiatrie care au incluse compartimente de măsuri de siguranță, dar și la spitalele de psihiatrie din țară: "Ministrul Sănătății nu poate să meargă în fiecare spital din țară, dar Direcțiile de Sănătate Publică au reprezentanți în cadrul Consiliilor de Administrație, care se pare că fac multă figurație, așa este".