Comisia Europeană lansează o serie de inițiative noi în direcția facilitării accesului la prevenirea, detectarea timpurie, tratarea cancerului, precum și la îngrijirile acordate pentru această boală.

În medie, în Europa, cancerul îi afectează pe bărbați ceva mai mult decât pe femei, proporțiile fiind de 54 % din cazurile noi, respectiv 56 % din decese. Cu toate acestea, cancerul de sân la femei este tipul de cancer cel mai des diagnosticat (peste 355.000 de femei în UE în 2020).

Există, totodată, inegalități pregnante în statele membre și de la un stat membru al UE la altul, precum și între categoriile populației în ceea ce privește detectarea timpurie, diagnosticarea, tratamentul și calitatea îngrijirilor acordate pacientului.

Situația este frapantă mai ales în ceea ce privește ratele de incidență estimate (diferențele mergând până la cifre de cinci ori mai mari) și ratele mortalității în cazul cancerului de col uterin (diferențe de până la opt ori mai mari în 2020 între părți din UE).

Aceste variații foarte mari se pot explica prin diferențele existente între țările din UE în ceea ce privește prevalența papilomavirusului uman (HPV), precum și politicile de vaccinare și de screening al cancerului de col uterin. Reducerea inegalităților pe tot parcursul bolii este obiectivul general al Planului european de combatere a cancerului.

Comisia Europeană a lansat miercuri patru noi acțiuni ale Planului european de combatere a cancerului pentru a sprijini statele membre în soluționarea inegalităților și în îmbunătățirea screeningului și a vaccinării împotriva HPV, dar și pentru a-i sprijini pe cei cu antecedente de cancer:

1. Registrul privind inegalitățile în domeniul cancerului va identifica tendințele și disparitățile dintre statele membre și dintre regiuni. Registrul va contribui, de asemenea, la evidențierea inegalităților pe bază de gen, de nivel de educație și de venituri, precum și a disparităților dintre zonele urbane și cele rurale în ceea ce privește prevenirea cancerului și îngrijirile pentru această boală. Registrul va oferi îndrumare cu privire la investițiile și intervențiile de la nivelul UE, național și regional.

2. O cerere de contribuții referitoare la screeningul pentru cancer va fi utilizată pentru actualizarea Recomandării din 2003 a Consiliului. Aceasta face parte din obiectivul Planului de combatere a cancerului de a se asigura că 90 % din populația UE care ar trebui să beneficieze de screening pentru cancerul de sân, de col uterin și colorectal are acces la acesta până în 2025.

3. O acțiune comună privind vaccinarea împotriva HPV va sprijini statele membre în sporirea gradului de înțelegere și de sensibilizare a publicului cu privire la HPV și în promovarea vaccinării. Acțiunea va contribui la realizarea unui obiectiv esențial al Planului de combatere a cancerului: eliminarea cancerului de col uterin prin vaccinarea împotriva HPV a cel puțin 90 % din populația țintă de fete din UE și creșterea semnificativă a ratei de vaccinare a băieților până în 2030.

4. Rețeaua UE a tinerilor care au supraviețuit cancerului va consolida monitorizarea pe termen lung a planurilor de îngrijire în domeniul cancerului la nivel național și regional. Rețeaua îi va pune totodată în legătură pe tinerii cu antecedente de cancer și pe familiile lor cu persoanele care asigură servicii formale și informale de îngrijire.

„Scopul nostru este ca toată lumea din Uniunea Europeană să beneficieze de tratamentul pentru cancer de care are nevoie. Știm că această luptă a suferit un regres din cauza pandemiei și că este posibil să avem în prezent un număr estimativ de un milion de cazuri nediagnosticate. Cancerul este un subiect care ne privește personal pe toți. De aceea vom depune eforturi pentru prevenire, pentru diagnosticarea timpurie și pentru accesul egal la îngrijiri ca să putem câștiga această luptă”, a declarat șefa CE, Ursula von der Leyen.

”Având în vedere impactul COVID-19 asupra screeningului, a tratamentelor și a îngrijirilor, devine mai mult ca oricând o urgență în momentul de față să abordăm această chestiune de sănătate publică de maximă importanță. Trebuie să eliminăm diferențele și să asigurăm accesul egal al tuturor”, a subliniat Stella Kyriakides, comisara pentru sănătate și siguranță alimentară.