Agenția de Plăti Electronice va încheia parteneriate cu toate băncile din România, astfel încât toți cei patru milioane de utilizatori de internet banking din țară să poată plăti taxe și impozite locale online, prin intermediul platformei ghișeul.ro.

Declarația a fost făcută marți de George Anghel, director executiv Asociația de Plăți Electronice din România, în cadrul unei conferințe de presă.

"Ghișeul.ro este cea mai stabilă platformă guvernamentală pentru plata taxelor și impozitelor locale, care are în prezent circa 350.000 de utilizatori activi, chiar dacă numărul celor care au credențial este semnificativ mai mare, depășind 500.000. În egală măsură, avem în România 12 platforme de internet banking, al căror număr de utilizatori este semnificativ mai mare. Astfel, avem în România cetățeni cu apetit către zona digitală, către zona de online", a spus Anghel, potrivit Agerpres.

În total, în România, peste patru milioane de utilizatori folosesc internet banking-ul.

Potrivit acestuia, toate dovezile de plată vor fi stocate în sistemul platformei ghișeul.ro, astfel încât oamenii pot schimba oricând banca fără a pierde aceste informații.

Autoritățile au finalizat deja un proiect-pilot în acest sens cu Piraeus Bank și urmează să încheie parteneriate similare cu restul băncilor.

"Sunt începute proiecte individuale cu toate băncile, probabil va dura câteva săptămâni sau luni, dar ne dorim să facem cât mai repede această integrare, astfel încât românii, indiferent de ce bancă folosesc, să poată utiliza această aplicație", a mai spus Anghel.

La rândul său, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Petru Bogdan Cojocaru, a arătat că, în momentul de față, pe platformă ghișeul.ro sunt înrolate 351 de instituții, din care 185 sunt orașe și municipii, 159 sunt comune, iar diferența reprezintă alte tipuri de instituții înrolate, precum prefecturi sau consilii județene.

"Sunt 7 milioane de persoane care pot beneficia, dar sunt doar 351.000 de conturi active. Diferența este mare și vrem să atragem cât mai mulți utilizatori, să îi asigurăm că această platformă este una sigură și că plățile sunt 100% în siguranță", a spus ministrul.