Agenţia de Plăti Electronice va încheia parteneriate cu toate băncile din România, astfel încât toţi cei patru milioane de utilizatori de internet banking din ţară să poată plăti taxe şi impozite locale online, prin intermediul platformei ghişeul.ro.

Declaraţia a fost făcută marţi de George Anghel, director executiv Asociaţia de Plăţi Electronice din România, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Ghişeul.ro este cea mai stabilă platformă guvernamentală pentru plata taxelor şi impozitelor locale, care are în prezent circa 350.000 de utilizatori activi, chiar dacă numărul celor care au credenţial este semnificativ mai mare, depăşind 500.000. În egală măsură, avem în România 12 platforme de internet banking, al căror număr de utilizatori este semnificativ mai mare. Astfel, avem în România cetăţeni cu apetit către zona digitală, către zona de online", a spus Anghel, potrivit Agerpres.

În total, în România, peste patru milioane de utilizatori folosesc internet banking-ul.

Potrivit acestuia, toate dovezile de plată vor fi stocate în sistemul platformei ghişeul.ro, astfel încât oamenii pot schimba oricând banca fără a pierde aceste informaţii.

Autorităţile au finalizat deja un proiect-pilot în acest sens cu Piraeus Bank şi urmează să încheie parteneriate similare cu restul băncilor.

"Sunt începute proiecte individuale cu toate băncile, probabil va dura câteva săptămâni sau luni, dar ne dorim să facem cât mai repede această integrare, astfel încât românii, indiferent de ce bancă folosesc, să poată utiliza această aplicaţie", a mai spus Anghel.

La rândul său, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Petru Bogdan Cojocaru, a arătat că, în momentul de faţă, pe platformă ghişeul.ro sunt înrolate 351 de instituţii, din care 185 sunt oraşe şi municipii, 159 sunt comune, iar diferenţa reprezintă alte tipuri de instituţii înrolate, precum prefecturi sau consilii judeţene.

"Sunt 7 milioane de persoane care pot beneficia, dar sunt doar 351.000 de conturi active. Diferenţa este mare şi vrem să atragem cât mai mulţi utilizatori, să îi asigurăm că această platformă este una sigură şi că plăţile sunt 100% în siguranţă", a spus ministrul.