În ultimele zile, unele acțiuni ale polițiștilor au aruncat o nouă umbră asupra acestei instituții, care s-a remarcat și în trecut prin intervenții ineficiente și comportament prea puțin onorabil.

În cazul luării de ostatici de la Onești, ministrul de interne Lucian Bodu a recunoscut joi că pe corpul uneia dintre victime sunt urme de ”muniție neletală”.

”M-ați întrebat de acele urme pe corpul uneia dintre victime. Erau urme de la o muniție neletală. S-au tras două cartușe, fiecare cartuș are în compoziție 15 bile de cauciuc. Din anchetă va rezulta exact poziția de tragere, unde era agresorul, criminalul, unde era victima”, a afirmat ministrul de interne, la Aeroportul "Henri Coandă".

Doi muncitori care renovau un apartament în Onești, județul Bacău, au fost omorâți luni seara de fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat cu mai mult timp în urmă. Poliția a deschis focul pentru a intra în apartamentul în care bărbatul i-a ținut pe cei doi bărbați ostatici, după ce negocierile îndelungate dintre agresor și forțele de ordine au eșuat.

Acesta i-a înjunghiat pe cei doi muncitori, unul dintre ei murind pe loc și altul la spitalul din Onești. Agresorul a fost rănit de polițiști și se află la spital.

Ca în multe alte situații, din primele declarații a reieșit că una dintre victime e de vină.

”La ora 16:55 este foarte important acest moment pentru că în momentul procesului de negociere colegul meu reușise să-l stabilizeze, în sensul că începuse să coopereze. Dar la 16:55 s-a produs un declic. Una dintre victime a încercat să-l atace pe agresor, moment în care acesta și-a schimbat comportamentul și a devenit foarte violent, lovind în stânga și în dreapta”, a declarat chestorul de poliție Alexandru Scurtu, directorul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

Un martor la intervenție a susținut că polițiștii erau în fața scării și stăteau, râdeau de parcă își spuneau glume.

Șeful și adjunctul IPJ Bacău și șefii Poliției Onești au fost schimbați din funcție în urma intervenției eșuate.

Acuzații de tortură

Miercuri, opt agenți de la Secția 16 Poliție din Capitală au fost reținuți de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal și tortură. Ei sunt acuzați că au bătut în septembrie 2020 doi tineri în zona Eroii Revoluției din Capitală, după ce le-au atras atenția agenților că nu poartă mască de protecție și dau amenzi fără temei. 

Unul dintre tineri a reclamat faptul că polițiștii i-au pus cătușe la mâini, l-au lovit cu bastoanele, cu pumnii și cu picioarele, după care l-au băgat într-o dubă a poliției și l-au dus pe un câmp în apropiere de Jilava, unde l-ar fi fost torturat.

”Este inadmisibil să ai un astfel de comportament tu, care îmbraci uniforma de polițist. Sigur că va urma o anchetă, vom vedea exact care sunt probele, dar dacă fie și unu la sută din ceea ce s-a spus în spațiul public este adevărat, acești indivizi nu fac cinste uniformei de polițiști", a declarat joi Lucian Bode. 

Descinderi greșite în Ilfov

Tot miercuri, polițiști din cadrul Poliției Transporturi au descins, în județul Ilfov, la o altă adresă decât cea menționată în mandat.

Potrivit ministrului de interne, ei vor fi supuși unui control intern: "Această acțiune, spun foarte răspicat, nu a avut la bază o documentare corectă. Nu este vina celor care au executat misiunea, știți foarte bine că în astfel de situație se face o documentare înainte, și nu este corect să dăm vina pe cei care au ajuns la fața locului, în situația în care documentarea de dinainte nu a fost una corectă".