Cum se vede, din perspectiva europeana, controversa legata de un moratoriu pentru inghetarea salariilor timp de sase luni? Specialistii contactati de EurActiv.ro considera ca, fiind o perioada de criza, masura se justifica, insa poate genera si efecte adverse. Gabriela Dragan, directorul Institutului European din Romania, a declarat pentru EurActiv.ro ca, este adevarat, perioadele de criza impun si chiar justifica masuri exceptionale - categorie in care s-ar putea incadra si decizia de inghetare a pensiilor si salariilor.

"Daca tinem insa seama ca actuala criza economica inseamna si o contractie serioasa a pietelor (pe fondul reducerii investitiilor, dar si al exporturilor) si, respectiv, o reducere a cererii globale, masurile care s-ar impune ar trebui sa vizeze
stimularea si nu inghetarea acesteia. Ca atare, efectele generate de o asemenea masura ar putea accentua si nu diminua efectele crizei, si, pe de alta parte, ar putea antrena costuri sociale neanticipate inca", a spus aceasta. 

Europarlamentarul Daniel Daianu a confirmat ca "este firesc, in perioade de criza, sa nu creasca salariile. Necazul este ca s-au facut aceste promisiuni", a spus Daianu pentru EurActiv.ro.

Radu Nicosevici, reprezentant al Romaniei in Comitetul Economic si Social European a explicat ca nu a auzit sa mai existe o asemenea abordare in vreo tara UE, dar, in acelasi timp, ca Romania este o exceptie prin nivelul ridicat al salariilor din sistemul bugetar. "Daca mediul privat face sacrificii, in perioada crizei, de ce nu ar face si sistemul bugetar?" a spus Nicosevici.

In ce consta controversa
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca nu va reactiona negativ in cazul in care Guvernul va aborda un moratoriu de sase luni in care sa stimuleze cresterea economica prin varianta finantarii guvernamentale, inghetand pensiile si salariile, printr-o intelegere cu sindicatele.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a reactionat spunand ca PSD nu va fi de acord cu inghetarea salariilor. Sindicalistii din sanatate si invatamint au amenintat cu greve, mitinguri si inghetarea anului scolar

Presedintele BNS, Dumitru Costin, si liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, dupa intalnirea cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, au declarat ca nu s-a luat in discutie o asemenea posibilitate.

Ioana Morovan, Camelia Moga

Linkuri