Ordonanța de urgență a Guvernului privind Codul administrativ a fost publicată vineri seara în Monitorul Oficial. Ea conține mai multe modificări controversate.

Codul administrativ a fost adoptat, prin ordonanță de urgență, în ședința de Guvern din 25 iunie, iar în ședința din 3 iulie au mai fost făcute câteva modificări, pentru a mulțumi UDMR.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a avut o discuție la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dăncilă despre pevederile privind folosirea limbilor minorităților naționale, astfel că în forma finală a Codului a fost modificat articolul 94, în sensul în care autoritățile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităților în unitățile administrativ teritoriale și în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare. 

Din cauza acestei modificări, Asociația "Calea Neamului", membră a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, a anunțat că va organiza duminică un protest în Piața Victoriei, deoarece apreciază că OUG creează premisele ca "limba maghiară să devină, în mod neconstituțional, a doua limbă oficială în stat". 

Alte modificări: 

  • Pot fi membri ai Guvernului persoanele condamnate penal, dar pentru care a intervenit reabilitarea.
  • Secretarul general al Guvernului va avea rang de ministru și posibilitatea de a avea la SGG și secretari de stat.
  • Pensiile speciale pentru aleșii locali, care se vor acorda pe lângă pensiile normale. 
  • Șeful statului e obligat să se pronunțe în termen de zece zile cu privire la numirea unui membru al Guvernului:

Art. 47: ”Președintele României numește în funcție persoana propusă de prim-ministru în termen de 10 zile de la înregistrarea propunerii sau în același termen, în condițiile alin. (4) sau (5), motivează, îi comunică prim-ministrului și face public refuzul numirii în funcție. (4) Președintele României poate refuza, motivat, orice propunere a prim-ministrului pentru numirea în funcția de membru al Guvernului în situația în care persoana propusă nu îndeplinește condițiile prevăzute de art. 17 sau, cu privire la această persoană, au intervenit cazurile de încetare a funcției de membru al Guvernului prevăzute de art. 42 lit. c), e) și f)”. 

  • Proiectele care vizează administrarea patrimoniului vor putea fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcție, o dedicație pentru Gabriela Firea și companiile pe care le-a creat, dar care au fost declarate ilegale în instanță.
  • Răspunderea pentru actele administrative ilegale a fost mutată de la primari către funcționarii publici.